Obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: NSK, Renata Breka 

 
22. veljače 2022. – Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svečanim je programom obilježila 415 godina svoga postojanja, na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora, u čiji je spomen 22. veljače proglašen Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.
 
Zahvalivši svima koji pridonose radu i razvoju Nacionalne i sveučilište knjižnice u Zagrebu, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, čestitao je Dan knjižnice i visoku obljetnicu njezina postojanja.
 
„Nacionalna i sveučilišna knjižnica središnja je točka hrvatske baštine i kuća koja nas okuplja, kuća knjige i razvoja, spoznaja, novih znanja i informacija s kojima živimo kao suvremeno hrvatsko društvo“, rekao je državni tajnik Poljičak istaknuvši važnu ulogu knjižnica u ovim izazovnim vremenima i važnost suradnje svih kulturnih i znanstvenih institucija.
 
Podsjetivši na aktivnosti i uspješnu prilagodbu knjižnica i knjižničnih usluga koje su osnažile svoje aktivnosti u digitalnom okruženju, a fizički prostor uskladile s novim potrebama važnima za sigurnost korisnika, državni tajnik Poljičak istaknuo je kako će NSK i dalje imati punu podršku Ministarstva kulture i medija za sve važne programe koje provodi.
 
U programu obilježavanja sudjelovao je i izaslanik predsjednika Vlade ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs, kao i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanka Stričević, koja se osvrnula na postignuća knjižnice u 2021. godini te predstavila njezinu novu strategiju do 2026. godine.
 
Tijekom svečanoga programa, koji je uveličao nastup Gudačkog kvarteta Secco, studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu oslikavali su mural pod nazivom „Koralji vraćeni moru“ posvećen Vesni Parun, čime se skreće pozornost na vrijednu ostavštinu hrvatske književnice u godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica njezina rođenja.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica