Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska fotografa Mladena Tudora

1. lipnja 2022. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska fotografa Mladena Tudora.


„S tugom smo primili vijest da nas je napustio gospodin Mladen Tudor, jedan od najboljih hrvatskih fotografa poslijeratnog razdoblja, čija će djela trajno ostati upisana u antologiju povijesti nacionalne fotografije.

Od samog početka svojega djelovanja, pedesetih godina prošloga stoljeća, nametnuo se snažnim senzibilitetom za gotovo simboličko bilježenje socioloških trenutaka, za uočavanje neuhvatljivog  duha vremena. U jednom jedinom kadru njegove fotografije zabilježene bi ostale stotine riječi društvene analize poslijeratne epohe te posljedice političkih i gospodarskih promjena. Formirao se u redakciji Vjesnika, na tradiciji svojih prethodnika i njihova socijalno-angažiranog nasljedstva, od grupe Zemlja i Toše Dabca do agencije Magnum. 

Novinske reportaže Mladena Tudora gledamo danas kao kadrove neke filmske vrpce, u kojoj do izražaja najviše dolazi poseban osjećaj za dostojanstvo čovjeka i razumijevanje njegova truda i rada. Njegov ciklus „Gastarbajteri“ ostaje kao niz sjajnih umjetničkih portreta, ali i kao trajno svjedočanstvo teškog poslijeratnog razdoblja, kada su tisuće ljudi morale preko granica tražiti posao, kako bi sebi i svojim obiteljima osigurali golu egzistenciju. S jednakim zanimanjem i posvećenosti temi Mladen Tudor snimao je i sportske manifestacije i tradicijsku kulturu, opuse koji su objavljeni u monografijama Mediteranske igre i Sinjska alka.

Premda je rijetko izlagao, pojedine njegove fotografije zapisane su u trajnoj kolektivnoj memoriji kao simboli  vremena, ali prije svega jednog iznimno humanog pogleda, kakvog se danas s nostalgijom sjećamo.“ 
 

Pisane vijesti