Najavljujemo ovogodišnje „Susrete u vrtovima“ s temom vrtovi i klimatske promjene



      Hrvatska se u 2022. godini po četvrti puta pridružuje manifestaciji „Susret u vrtovima (Rendez-vous aux jardins)“ koja će ovogodišnjom temom o utjecaju klimatskih promjena ukazivati na izazove s kojima se vrtovi i parkovi suočavaju uslijed klimatskih promjena i nastojanja da oni ostanu rezerve biološke raznolikosti za dobrobit čovjeka i svih živih bića.

Podsjećamo, „Susret u vrtovima“ od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture prvoga vikenda u lipnju kada se u cijeloj Europi za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi te parkovi i perivoji.
Ovim se događanjem nastoji potaknuti građane da obrate više pozornosti  na prostor oko sebe, da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora te osvijeste povezanost ljudi i prirode.
Njime se također nastoji istaknuti važnost podizanja svijesti o zaštiti, očuvanju i obnovi ove vrste kulturne baštine, osobito kod djece i mladih, kao i nužnosti stručne edukacije.
U koordinaciji Ministarstva kulture i medija, u suradnji s konzervatorskim odjelima u Trogiru i Varaždinu održat će se prigodni edukativni programi.
 
 

IVANEC

Gradski park
3. lipnja 2022. u 10:30 sati


Učenicima Osnovne škole „Ivan Kukuljević Sakcinski“ iz Ivanca kao i ostaloj zainteresiranoj publici, predstavit će se program Klimatske promjene u ivanečkom gradskom parku. Poseban osvrt odnosit će se na promjene koje je ivanečki park pretrpio uslijed bolesti i nametnika kada su neka stabla uklonjena, dok su zbog nevremena 2017. godine stradala i zdrava stabla.
 

KAŠTEL LUKŠIĆ

Park Vitturi
3. lipnja 2022. u 10:00 sati


Program Park Vitturi – susret u vrtu održat će se u organizaciji Muzeja grada Kaštela u suradnji sa Srednjom školom „Braća Radić“ iz Kaštel Štafilića i Konzervatorskim odjelom u Trogiru. Tim će predavanjem učenici i zainteresirani građani moći naučiti o povijesti parka, njegovim prirodnim i kulturno-povijesnim značajkama te o izazovima njegove obnove i održavanja u uvjetima klimatskih promjena. Za učenike je pripremljena i praktična radionica.

Više o programu Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins na europskoj razini pročitajte na poveznici: https://rendezvousauxjardins.culture.gouv.fr/.


 

Pisane vijesti