Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Bosiljke Perić Kempf

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska muzikologinje i glazbene kritičarke Bosiljke Perić Kempf.

„Odlaskom gospođe Perić Kempf glazbeni i publicistički prostor izgubio je pronicljivu kritičarku i esejistkinju koja je neumornim djelovanjem često razotkrivala i ukazivala na propuste u kulturnoj politici, a jednakom snagom naglašavala količinu kvalitete svjetske razine koja se nalazi među hrvatskim glazbenicima.  Njezin kritičarski i publicistički stil cijenili su mnogi hrvatski i slovenskim urednici koji su je pozivali na suradnju u mnogim dnevnim novinama i časopisima za kulturu, jednako kao i glazbeni nakladnici i institucije. Kao stalna suradnica Novog lista, Hrvatskog radija i Leksikografskog zavoda 'Miroslav Krleža' ostavila je poseban trag u antologiji hrvatske glazbene kritike i leksikografije, a istaknula se također i znanstvenim radovima, izvornim muzikološkim člancima u raznim stručnim časopisima i zbornicima. Posebno istražujući opuse hrvatskih glazbenika, objavila je nekoliko monografija te tako od zaborava otrgnula doprinose Zvjezdane Bašić, Rudolfa Klepača i Ive Maleca. 

Djelujući posljednjih desetak godina i kao neovisni publicist, glazbeni producent i predavač, Bosiljka Perić Kempf ostavila je bogatu ostavštinu o čijoj kvaliteti najbolje svjedoče izdanja sabranih polemika i eseja „Lice i naličje“ i intervjua „Susreti i razgovori“, a koji ostaju kao trajno nadahnuće nadolazećim generacijama glazbenih publicista.“

 

Pisane vijesti