Fotografska ostavština Ivana Standla iz Fototeke Ministarstva dostupna javnosti

2. siječnja 2023. –  U novu godinu ulazimo s objavom zbirke fotografija jednog od najvažnijih zagrebačkih fotografa druge polovice 19. stoljeća, sjajnog „portretista“ našeg glavnog grada Ivana Standla.


Zagreb, veduta s Kaptolom i Gradecom, 1878.

Osim što donosi dokumentarne fotografije nakon zagrebačkog potresa 1880. godine, ova objava na internetskim stranicama Zbirke fotografske dokumentacije Ministarstva kulture i medija korespondira s izložbom „Ivan Standl – zagrebački fotograf“, koja se održava u Muzeju grada Zagreba od 15. prosinca 2022. do 19. ožujka 2023. 
Standlova fotografska ostavština, koja se u Ministarstvu čuva pod okriljem Uprave za zaštitu kulturne baštine, sastoji se od ukupno 77 snimaka. Među njima je 30 negativa na staklenim pločama (s pridruženim pozitivima), od kojih se 22 kolodijske odnose na znamenite stare povijesne hrvatske gradove, a 8 želatinskih na predmete iz Riznice zagrebačke katedrale. Nadalje, tu su i 42 fotografije Zagreba (bez negativa), od čega 17 prikazuje različite gradske vizure, a 25  razrušenu graditeljsku baštinu nakon razornog potresa iz 1880. godine. Preostale četiri fotografije odnose se na rizničke predmete snimljene prije tog katastrofalnog potresa.
 
Iako je Ivan Standl predano snimao atelijerske, pojedinačne i skupne portrete istaknutih osoba, s obzirom na činjenicu da je Fototeka Ministarstva kulture i medija isključivo baštinska, odnosno spomenička fotozbirka, u njoj je portretistika sporadično zastupljena pa posjeduje tek dva Standlova portreta: autoportret i portret njegove supruge Klementine. Osim portreta, koji već i sami navještaju da se njihov autor kretao u onodobnom politički utjecajnom te kulturno i umjetnički prestižnom miljeu, Standl je s još više uspjeha snimao i na terenu, u pleneru, ovjekovječujući kulturnopovijesne znamenitosti i događanja od javnog značenja. U tom kontekstu treba istaknuti njegovo umjetničko-književno djelo pod naslovom Fotografičke slike iz Dalmacije, Hrvatske, Slavonije i krajine vojničke, koji je ostvario u razdoblju od 1869. do 1871. godine pod patronatom, među ostalima, i Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Iznimno vrijedne Standlove fotografske kolodijske ploče (negativi) načinjene u okviru tog projekta ubrajaju se među najstariju fotografsku dokumentaciju Fototeke kulturne baštine Ministarstva kulture i medija.
 
Zamjetan je također njegov angažman, kako u pretpotresnim godinama, tako i kasnije u godinama potkraj života, na snimanju vrijednih predmeta iz Riznice zagrebačke katedrale, a nakon razornog zagrebačkog potresa Standl izdaje fotodokumentaristički ciklus „Slike zagrebačkog potresa od 9. studenog 1880.“ Uz fotografsku ostavštinu Ivana Standla o kojoj skrbi Fototeka Ministarstva kulture i medija, njegova su djela pohranjena u više krovnih kulturnih institucija od Hrvatske akademije znanost i umjetnosti, preko Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu do Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja grada Zagreba.

http://fototeka.min-kulture.hr/


Kerestinec, renesansno-barokni kaštel Erdödy, sagrađen 1575. godine kao nizinska utvrda s četiri ugaone kule – pogled na glavno pročelje, 1869.

Pisane vijesti