Sućut ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek povodom odlaska Lorisa Voltolinija

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska uglednog hrvatskog dirigenta gospodina Lorisa Voltolinija.

"Maestro Voltolini zadužio je hrvatsku glazbenu scenu svojim neumornim radom i izvanrednim glazbenim talentom kojeg je posebno utkao u operni repertoar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu gdje je bio voditelj i dirigent Komornog zbora HNK-a i Komornog zbora Ivana Lukačića. Splićani se s pravom sjećaju kako je zajedno s pokojnim Vjekoslavom Šutejem, Loris Voltolini zaslužan za podizanje kvalitete glazbenog života u Splitu. 

Premda duboko povezan sa svojim rodnim Splitom, kontinuirano je surađivao ili vodio i po nekoliko hrvatskih orkestara. Uz orkestre splitskog, zagrebačkog i riječkog HNK-a, često je surađivao sa  Zagrebačkom i Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom u Sevilli, Dubrovačkim festivalskim orkestrom, Mozarteumom iz Salzburga i mnogim drugim. Gostovao je u Italiji, Španjolskoj, Austriji, Makedoniji, Južnoj Koreji i Japanu, sudjelovao na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima, a njegov repertoar obuhvaćao je više od 60 opernih i baletnih naslova, te mnoga druga orkestralna djela. Svi ti biografski podaci svjedoče o njegovoj nezaustavljivoj, snažnoj energiji koja je izvirala iz velike ljubavi prema glazbi kojoj je posvetio cijeli svoj život. 

Sudbina je htjela da posljednje djelo kojim je maestro Voltolini ravnao orkestrom i zborom ljubljanske Opere i baleta u bude upravo Tosca, njegova  omiljenog skladatelja Giacoma Puccinija, čije je opere s posebnim žarom zadovoljstva dirigirao."
 

Pisane vijesti