Sućut ministrice povodom odlaska Cynthije Hansell-Bakić

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jedne od naših najboljih opernih pjevačica, primadone Cynthije Hansell-Bakić, koja je svojim vrijednim umjetničkim opusom zadužila hrvatsku kulturu.
 
"Živeći i djelujući pod glasovitim motom Puccinijeve Tosce „Vissi d'arte, vissi d'amore“, gospođa Hansell Bakić je doista živjela od umjetnosti i ljubavi što se odražavalo u zvuku njezina glasa, u desecima uloga i izvedbi njezine bogate karijere. Iskrena proživljenost svake uloge, razumijevanje svakog karaktera i psiholoških nijansi, uz nesporni, jedinstveni talent bili su nemjerljivi spoj uspjeha njezina stvaralaštva i zasluženog oduševljenja publike. 
 
Njezin talent zasjao je već na Peristilu 1971. godine, kada je u operni svijet ušla s Verdijevom Leonorom u "Trubaduru“ i ostala jedna od naših najboljih interpretatorica Puccinija, Verdi, Leoncavalla, Donizettija, Mozarta, Čajkovskog i mnogih drugih klasika svjetske glazbe. Jednako izvanredno je otjelovila uloge mnogih hrvatskih autora od Zajca i Gotovca, preko Hatzea, do Bombardellija i Papandopula koji su posebno za nju skladali.
 
Gotovo da i ne postoji hrvatska operna ili koncertna scena na kojoj Cynthija Hansell Bakić nije gostovala, a bila je rado viđena i u operama Europe i SAD-a. Stoga je potpuno zasluženo njezino umjetničko stvaralaštvo ovjenčano brojnim nagradama i priznanjima. Svojim koloraturama dotaknula je mnoga srca, a ono po čemu će je posebno pamtiti njezini studenti u Splitu i Zagrebu bit će nesebičan, zapravo majčinski pedagoški rad. Uz umjetnički i pedagoški rad, Hrvatsku je dodatno zadužila i svojim nesebičnim humanitarnim djelovanjem u vrijeme Domovinskog rata.
 
Odlaskom Cynthiya Hansell Bakić Hrvatska je izgubila jedinstvenu umjetnicu, humanitarku i domoljuba, stoga poštovana obitelji, u ime Ministarstva kulture i medija i  moje osobno primite izraze iskrene sućuti."

Pisane vijesti