Otkrivanje spomen-ploče karlovačkoj sinagogi srušenoj 1960. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
12. rujna 2021. - U povodu obilježavanja 150. godišnjice posvećenja karlovačke sinagoge, izgrađene 1871. godine, a srušene 1959., u organizaciji Udruge za očuvanje židovske baštine i kulture'' Židovi u Karlovcu'' te uz podršku Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, Veleposlanstva Izraela, Grada Karlovca i Karlovačke županije, otkrivena je danas Spomen-ploča karlovačkoj sinagogi. 

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković posebno je čestitao udruzi na postavljanju spomen ploče, koja će Karlovčane podsjećati ne samo na mjesto gdje se nekada nalazila sinagoga i cijeli dio grada zvan Židovska varoš, nego i na veliki broj pojedinaca i obitelji židovske zajednice koji su dali izniman doprinos za razvoj karlovačke i hrvatske nacionalne kulture i gospodarstva. Ravnatelj Trupković je pri tome podsjetio i na neka od pojedinačno zaštićena kulturna dobra grada Karlovca poput glazbene škole i zgrade županije koje su izgradile židovske obitelji, a danas su u funkciji javne upotrebe, obnovljena sredstvima Grada Karlovca, Županije i Ministarstva kulture i medija koji saniraju i kontinuirano obnavljaju i groblje židovske zajednice u Karlovcu.
 
Spomen-ploču otkrio je rabin zagrebačke Židovske općine Luciano Moše Prelević, a prigodnim govorima okupljenima su se obratili veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus i predsjednica Udruge Židovi u Karlovcu Tena Bunčić.

Pisane vijesti