Sućut ministra Biškupića u povodu smrti Ante Babaje

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti obitelji hrvatskog redatelja i profesora Ante Babaje.

"Smrću hrvatskog redatelja i profesora emeritusa Ante Babaje Hrvatska je izgubila redatelja i filmskog autora koji je već za života zasluženo stekao reputaciju jednoga od neupitnih klasika hrvatskoga filma.

Ante Babaja svojim je stvaralačkim radom unio elemente modernističkog pristupa filmskom stvaranju izgradivši specifičnu i prepoznatljivu estetiku koja je umnogome doprinijela hrvatskom filmskom izričaju te ju odvojila od utabanih estetskih nezanimljivih i često ponavljajućih elemenata toga doba. Već sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća radi iskorak i okreće se eksperimentalnom filmu snimajući eksperimentalno - dokumentarne filmove. Među važnim filmskim ostvarenjima ističu se filmovi Tijelo, Kabina,i Plaža, Carevo novo ruho, Pravda, Kamenita vrata, Mirisi, zlato i tamjan te dokumentarni Čuješ li me?. Svoj najpopularniji i najčuveniji film Breza, izradio je na motivima Kolarovih pripovijetki.

Ante Babaja također je i osnivač filmskog odsjeka na ondašnjoj Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu (danas Akademija dramske umjetnosti), gdje je predavajući filmsku režiju prenosio svoje iskustvo i ljubav prema filmu na mlađe generacije. Godine 1988. nagrađen je nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.

Njegova kreativnost nije ga napuštala ni u poznim godinama kada je pokazao kako se s jednostavnom filmskom tehnikom i skromnim sredstvima može napraviti vrijedan estetski ugođaj. Ispričavši priču o danu jednog umirovljenika u dokumentarističko-igranoj formi filma "Dobro jutro" ostvario je subjektivnim metodama filmskog ostvarenja prikaz realnog života. Upravo taj njegov posljednji film dobitnik je Velike nagrade 16. dana hrvatskog filma kao i nagrade "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara.

U ime Ministarstva kulture i svoje osobno upućujem Vam izraze duboke sućuti." 
 

Najave