Ministar Biškupić primio je četveročlano izaslanstvo Državnog zavoda za kulturnu baštinu Narodne Republike Kine

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić primio je četveročlano izaslanstvo Državnog zavoda za kulturnu baštinu Narodne Republike Kine, predvođeno ravnateljem g. Shan Jixiangom, koje je u Republici Hrvatskoj boravilo od 16-20. siječnja 2010. godine.


U pratnji izaslanstva bio je veleposlanik Narodne Republike Kine u Zagrebu g. Wu Lianqi. Tijekom boravka u Hrvatskoj, izaslanstvo je obišlo neke od lokaliteta prirodne i kulturne baštine – Nacionalni park Plitvička jezera, gradove Zagreb, Šibenik, Trogir, Split i Dubrovnik - nekoliko muzejskih i srodnih ustanova – Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki muzej Narona, Muzej evolucije Hušnjakovo, dvor Veliki Tabor, kao i brojne druge znamenitosti te se upoznalo s načinima zaštite i očuvanja kulturne baštine u Republici Hrvatskoj. Voditelj izaslanstva g. Shan Jixiang zahvalio je ministru kulture Boži Biškupiću na pozivu, pohvalio organizaciju zaštite kulturne i prirodne baštine u Republici Hrvatskoj, kao i nadležne službe i djelatnike te istaknuo važnost kulturne baštine za razvoj gospodarstva i turizma.


  
Ministar Božo Biškupić govorio je o posebnoj brizi koju Ministarstvo kulture posvećuje kulturnoj baštini te naglasio kako je dužnost svake zemlje zaštititi svoju materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu jer se u konačnici radi o zajedničkoj, svjetskoj baštini. Dogovoren je skori uzvratni posjet hrvatskih stručnjaka za zaštitu kulturne baštine Narodnoj Republici Kini.
 
Predložena je konkretna suradnja između dviju država u području arheologije, restauracije i zaštite spomenika kulture, razmjene likovnih izložbi, sudjelovanje stručnjaka na radionicama i seminarima u cilju daljnjeg usavršavanja i razmjene iskustva te suradnja u sklopu UNESCO-a.

Najave