Sastanak ministra Biškupića i veleposlanika SAD-a u RH g. James Foley-a

Ministar kulture RH mr. sc. Boži Biškupiću primio je u nastupni posjet novog veleposlanika SAD-a u Republici Hrvatskoj g. James Foley sa suradnicima.

Veleposlanik Foley ocijenio je suradnju SAD i Republike Hrvatske najboljom od osamostaljenja te istaknuo da je kulturna suradnja dviju zemalja vrlo važan aspekt bilateralne suradnje. Naglasio je da je Hrvatska zemlja bogata umjetnošću, kulturnom baštinom, zanimljivom arhitekturom te prirodnim ljepotama. Čestitao je ministru Biškupiću na otvorenju nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u prosincu 2009. godine.
 

 
Ministar Biškupić izrazio je dobrodošlicu veleposlaniku Foleyu. Spomenuo je izložbu ''Hrvatska tradicijska kultura'', velikom projektu Ministarstva kulture koja je predstavljena u Argentini i Čileu. Isto tako, ministar je informirao veleposlanika Foleya i o drugim projektima Ministarstva - izložbi fotografija „Hrvatski spomenici na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine“ (uspješno predstavljena u četiri grada SAD-a u 2007.), ''Suvremeni hrvatski crtež'', ''Suvremeni hrvatski nakit'' te ''Suvremeno hrvatsko kiparstvo'' kao prijedloge za buduću suradnju. Radi se o nekomercijalnim izložbama koje su u proteklih nekoliko godina vrlo uspješno predstavljene u europskim i prekooceanskim zemljama. Ministar Biškupić je naglasio da su otvaranjem Muzeja suvremene umjetnosti otvorene nove mogućnosti za suradnju sa srodnim američkim muzejima te pozvao veleposlanika Foleya da pomogne u uspostavljanju dobre komunikacije u području kulture.

Na upit veleposlanika Foleya o zaštiti nacionalnih parkova u Hrvatskoj, ministar Biškupić je rekao da Ministarstvo kulture, nakon što je zaštita prirode pripala u njenu nadležnost, sustavno skrbi i o zaštiti 19 nacionalnih parkova i parkova prirode.

Na kraju, ministar Biškupić i veleposlanik Foley izrazili su želju za nastavkom kvalitetne suradnje dviju zemalja.

Najave