Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Štefana Furijana

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od najuglednijih hrvatskih baletnih plesača, koreografa i pedagoga gospodina Štefana Furijana. 

“Od samih početaka u baletnom zboru Slovenskog narodnoga gledališča u Ljubljani krajem pedesetih godina prošloga stoljeća preko gotovo tri desetljeća duge i plodonosne karijere solista Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Štefan Furijan je utjelovio 60 solističkih uloga kroz koje je podizao kriterije umijeća i kreativnosti hrvatske baletne umjetnosti.

Štefan Furijan svojim je interpretacijama obogatio klasični baletni repertoar i upisao nezaboravne izvedbe u Romeu i Juliji Prokofjeva, u Žar ptici i Petruški Stravinskog, ili Ščelkunčiku, Trnoružici Labuđem jezeru Čajkovskog i Lhotkinom Đavlu u selu, da spomenemo tek neke. Za mnoge je prve izvedbe baleta suvremenih hrvatskih skladatelja, Papandopula, Šuleka, Bjelinskog i Kabilja, premjerno kreirao niz glavnih uloga. Kao plesač ostat će zapamćen po studioznim pristupom osmišljavanju svakog pokreta, geste i izraza lica, po izrazitom scenskom oblikovanju pojedinih likova. Premda školovanjem vezan uz klasičnu baletnu tehniku u kojoj je ostvario niz zapaženih uloga, po senzibilitetu i temperamentu svoja najbolja ostvarenja dao je u ulogama modernoga plesnog repertoara.

Uz zapaženu međunarodnu karijeru, gostujući među ostalim najviše u Italiji, Austriji i Švicarskoj, ostvario je i zamijećenu koreografsku karijeru, ne samo na kazališnim pozornicama nego i u suradnji sa zagrebačkom i ljubljanskom televizijom. Generacije hrvatskih plesača pamtit će ga kao iznimnog pedagoga koji je djelovao u zagrebačkoj Baletnoj školi te nakon umirovljenja u Baletnoj školi u talijanskoj Cataniji, ali i kao pedagoga baletnog ansambla zagrebačkog i riječkog Hrvatskog narodnog kazališta.

U ime Ministarstva kulture i medija i moje osobno, poštovana obitelji, primite moje izraze moje iskrene sućuti.”

Pisane vijesti