Snimka koncerta u povodu primopredaje predsjedanja Vijećem Europske unije između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke

Na inicijativu ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek i državne ministrice za kulturu i audiovizualnu djelatnost Savezne Republike Njemačke Monike Grütters pripremljen je prigodni kulturni program u povodu primopredaje predsjedanja Vijećem Europske unije.


Foto: HRT

Zajednički koncert Orkestra Minhenskog radija pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija trebao se održati početkom srpnja u Njemačkoj, ali je zbog epidemioloških mjera umjesto zajedničke izvedbe u živo snimljena glazbena emisija u Zagrebu i Berlinu.

Hrvatska i njemačka publika imala je priliku pratiti prigodni program u ponedjeljak, 6. srpnja na HRT-u i televizijskom kanalu ARD-alpha Bavarske radiotelevizijske mreže.

Repriza će se prikazati u nedjelju, 12. srpnja 2020. godine, u 21 sat na Trećem programu HTV-a i 11. srpnja u 21:15 sati na televizijskom kanalu 3sat te 25. srpnja u 12:05 sati na radiju BR-Klassik.

Publici su se obratili ministrica kulture Obuljen Koržinek, državna ministrica za kulturu i audiovizualnu djelatnost Grütters te bavarski ministar za znanost i kulturu Sibler. Orkestar Minhenskog radija proveo je gledatelje kroz kratku povijest njemačkih i austrijskih velikana glazbe, ali i odao počast hrvatskom velikanu Borisu Papandopulu. Simfonijski orkestar HRT-a predstavio je najznačajnija djela hrvatske glazbe – simfonijski rukopis Luke Sorkočeviće i trijumfalno finale opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, kao i glazbu njemačkih autora Richarda Wagnera i Maxa Brucha.

Vrhunac glazbene večeri je zajednička izvedba Devete simfonije Ludwiga van Beethovena čime je Orkestar Minhenskog radija i Simfonijski orkestar te Zbor HRT-a odao počast Ludwigu van Beethovenu na 250. obljetnicu njegova rođenja.

Pisane vijesti