Ministar Biškupić uputio izraze sućuti obitelji Jerka Bezića

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je izraze sućuti obitelji akademika Jerka Bezića, istaknutog hrvatskog etnomuzikologa.

"U ime Ministarstva kulture i u osobno ime upućujem izraze iskrene sućuti i poštovanja prema uspomeni na akademika Jerka Bezića, istaknutog hrvatskog etnomuzikologa, sveučilišnog profesora i tajnika Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Gotovo od početka javnog djelovanja osobito vezan uz Institut za etnologiju i folkloristiku, gospodin Bezić svojim je znanstvenim, istraživačkim i pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao i na Sveučilištima u Beču, Berlinu, Pittsburghu i drugdje, dao ogromni doprinos razvoju suvremene etnomuzikologije. Međunarodna i hrvatska akademska zajednica, čiji je bio istaknuti predstavnik, također predsjednik i član strukovnih udruženja te studijskih grupa Međunarodnog savjeta za tradicijsku glazbu i Svjetskog etnomuzikološkog društva, izgubila je velikog stručnjaka. U područje etnomuzikologije, akademik Jerko Bezić uveo je mnoge manje poznate fenomene nacionalne folklorne glazbe, a posebnu znanstvenu pozornost poklonio je razvoju i osebujnoj tradiciji glagoljaškog pjevanja.

Zadržat ćemo ga u sjećanju kao jednoga od istinskih autoriteta na području zaštite i očuvanja naše glazbene baštine. Hrvatska kultura duguje mu zahvalnost za brojne osobne priloge kojima je primijenjenu etnomuzikologiju, kao noviju znanstvenu disciplinu, uveo na suvremenu svjetsku etnomuzikološku scenu."

Najave