„Ruta željeznog doba Podunavlja“ nova je Kulturna ruta Vijeća Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

28. svibnja 2021. – Arheološki muzej u Zagrebu predstavio je danas „Rutu željeznog doba Podunavlja“ – međunarodni projekt koji je potvrdom Kulturne rute Vijeća Europe postao prva certificirana kulturna ruta čije je ishodište upravo u Hrvatskoj. 

Vijeće Europe pokrenulo je program Kulturne rute Vijeća Europe 1987. s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumijevanja europskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora.
 
Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu i članica Upravnog odbora Proširenog parcijalnog sporazuma o kulturnim rutama (EPA-e) Tatjana Horvatić istaknula je kako Republikom Hrvatskom prolazi trinaest europskih kulturnih ruta čime pokazujemo kako promoviramo i čuvamo svoje bogato kulturno nasljeđe. Važnost ovog programa je u tome što na kartu Europe postavlja manje poznate destinacije u kojima se razvijaju kulturni i održivi turizam te samoodrživost  čime se potiče društveni i ekonomski razvoj.
 
Ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić, ujedno i predsjednik međunarodne multidisciplinarne Udruge Ruta željeznog doba koja je ovaj itinerer prijavila za certificiranje, istaknuo je kako baštinu možemo očuvati, unaprijediti, promovirati te valorizirati na različite načine, a pogotovo u kvalitetnom partnerstvu arheologije i turizma. Okupljenima su o važnosti ove Rute za Hrvatsku govorile i izaslanica ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac državna tajnica Sandra Herman te suradnica Instituta za kulturne rute Vijeća Europe Ksenija Keča.
 

Više o projektu:
https://hr.ironagedanuberoute.com/
https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/-/the-council-of-europe-certifies-5-new-cultural-rout-1
 

Pisane vijesti