​Nova faza otvaranja za profesionalne i amaterske kulturno-umjetničke programe

Slika /slike/publika stolci.jpg

27. svibnja 2021. - Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom kulture i medija objavilo je nove Preporuke koje definiraju održavanje profesionalnih i amaterskih kulturno – umjetničkih programa i manifestacija. Očekuje se da će uspostavom digitalnih putovnica biti moguće organizirati kulturna događanja u još većim kapacitetima, no preduvjet je što veći postotak procijepljenosti umjetnika, izvođača, kulturnih djelatnika i građana, odnosno publike.

Kod održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija preporučuje se za posjetitelje obavezno pridržavanje mjere fizičkog distanciranja odnosno sjedećim mjestima međusobno udaljenim 1,5 metra. Iznimno, prilikom održavanja kulturnih programa niskoga rizika dozvoljava se fizička udaljenost između posjetitelja od 1 sjedećeg mjesta, uz obvezno nošenje maski za vrijeme trajanja programa. Ograničenje se ne odnosi se na posjetitelje koji žive u istom kućanstvu.

Programi niskog rizika su programi s isključivo sjedećim mjestima koji ne uključuju interakciju s publikom i aktivni angažman publike poput pjevanja. Barskim stolovima s maksimalno 6 posjetitelja po jednom stolu te uz obaveznu udaljenost između ruba susjednih stolova od 2.5 metra. Fizičkim barijerama potrebno je definirati sektore širine 1,5 metra kojim će se ostvariti redovi posjetitelja, između kojih mora biti dovoljna širina za prolaz osoblja. Unutar pojedinog reda potrebno je poštovati mjere fizičkog distanciranja između posjetitelja. Ograničenje se ne odnosi na posjetitelje koji žive u zajedničkom kućanstvu. Stolove i sektore je potrebno numerirati jedinstvenim brojevima koji se posjetiteljima dodjeljuju prilikom kupovine ulaznica.

Najveći dozvoljeni broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u prostoru određuje se prema kvadraturi prostora – za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4m2 neto površine prostora. Navedena odredba ne odnosi se na programe niskog rizika za koje se najveći dozvoljeni broj posjetitelja određuje prema broju sjedećih mjesta
 
Izvedbe amaterskih kulturno - umjetničkih programa i manifestacija dozvoljene su isključivo na otvorenom, a probe su dozvoljene i u zatvorenom prostoru. Obavezno je pridržavanje mjere fizičkog distanciranja kojom se nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 1,5 metra. Za osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu nije potrebno održavanje propisanog razmaka. Razmak između posjetitelja i izvođača na sceni mora biti najmanje 4 metra. Fizičku udaljenost za vrijeme trajanja programa organizator je dužan osigurati isključivo sjedećim mjestima. Preporuča se održavanje proba na otvorenom, a u slučaju potrebe za održavanjem probe u zatvorenom prostoru najveći dozvoljeni broj izvođača određuje se prema kvadraturi prostora u kojem se održava proba. Za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4m2 neto površine.
 
Organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja obvezni su dostaviti obavijest o održavanju okupljanja putem sustava okupljanja.hr, a navedena obveza o dostavljanu obavijesti primjenjuje se od 1.lipnja.
 

Preporuke potražite na slijedećim poveznicama:



www.nsk.hr/promjena-nacina-rada-knjiznice-u-skladu-s-ublazavanjem-epidemioloskih-mjera-27-svibnja-2021/

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica