Ruksak (pun) kulture nastavlja nositi kulturu djeci i mladima cijele Hrvatske i u 2024. godini

Foto: Korisnici programskih sredstava Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske


6. ožujka 2024. - Za 2024. godinu odobrena su 74 programa pristigla na Poziv za predlaganje programa i/ili radionica za Ruksak (pun) kulture, nacionalni dopunski program potpore kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, namijenjen djeci i mladima u Republici Hrvatskoj.


Sufinancirat će se 10 kazališnih programa, 9 filmskih, 11 plesnih, 9 književnih, 12 glazbenih, 13 vizualnih umjetnosti, 5 programa muzejske i kulturne baštine, 3 programa interdisciplinarnih djelatnosti te 2 programa umjetničkih akademija. Sve prijavljene programe vrednovalo je Stručno povjerenstvo za odabir programa Ruksak (pun) kulture za 2024. godinu u sastavu: Nina Križan, Tamara Jurkić Sviben, Mirna Belina, Valentina Radoš i Isabella Mauro.

Odabrani programi omogućuju dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihovog kreativnog obrazovanja, senzibiliziraju djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture te omogućuju djeci i mladima pristup svim vrstama umjetnosti i kulture.
Odabrani su programi i radionice sadržajem usklađeni s ciljevima "Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije" navedenim u Javnom pozivu, a troškovi su u skladu s Odlukom o sadržaju programa Ruksak (pun) kulture te visini naknade za poslove i rad na njegovom ostvarivanju. Svi programi i radionice udovoljavaju uvjetima izvođenja u prostorima vrtića i škola i imaju mogućnost daljnjega provođenja u sredini u kojoj će biti predstavljeni.

Odabrani programi i radionice provodit će se tijekom 2024. godine prema rasporedu koji će dogovoriti njihovi izvoditelji, a bit će usklađen s mogućnostima i potrebama vrtića i škola u kojima će se Program primjenjivati. Vrtiće i škole bira Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Svim izvoditeljima Ministarstvo kulture i medija dostavit će popis škola i vrtića u kojima će održati program i/ili radionice u sklopu Ruksaka (punog) kulture.


>>> Odobreni i odbijeni programi Ruksak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi u 2024. godini

 

Pisane vijesti