Rezultati Javnog poziva za učeničke videonajave knjiga

Ministarstvo kulture i medija je u rujnu 2021. po drugi puta objavilo Javni poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga, kao jednu od mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, s ciljem doprinosa razvoju kulture čitanja koja je u okviru nacionalnog obilježavanja Godine čitanja bila u središtu pozornosti hrvatske javnosti, a nastavit će se poticati i u 2022. godini.

Na Poziv koji je trajao do 1. prosinca 2021. godine pristiglo je 257 prijava iz svih krajeva Hrvatske, što je pokazatelj učeničkog interesa za književnost i filmski medij. Tako je iz ukupno 77 gradova u kategoriji od 1. do 4. razreda prijavljeno 27 radova, u kategoriji od 5. do 8. razreda 124, a u kategoriji srednjoškolaca 106 učeničkih radova. Odaziv učenika je bio velik, premda su stvarali u pandemijskoj godini, često s online održavanjem nastave. Godinu 2021. Vlada Republike Hrvatske proglasila je Godinom čitanja, stoga je javni poziv za videonajave učenicima bio dodatna podrška nastavku programa poticanja čitanja.  

Među naslovima mnogo je klasičnih, lektirnih, ali ima i primjera koji ukazuju na to da učenici prate i suvremeniju književnu produkciju. Koliko je njihov čitalački interes različit, pokazuju naslovi i pisci od Ponosa i predrasuda i Jesenjina do Fahrenheita 451 i Sluškinjine priče ili Joa Nesboa i Prdopraha doktora Proktora te Angie Thomas i Taj hejt u glavi. Kreativno promišljanje i tumačenje zajedničko je većem broju radova, što dokazuje koliko je važno poticati čitanje s razumijevanjem i tako širiti dječje perspektive i njihovu neizmjernu radoznalost i otvorenost. Povjerenstvo za vrednovanje pristiglih prijava radilo je u sastavu: filmski redatelj Istvan Filakovity, glumica Sara Stanić i književnica Ivana Bodrožić. Vodeći se kriterijima izvrsnosti, jasnoće i maštovitosti, nakon pregleda svih prijavljenih videonajava knjiga povjerenstvo je odabralo najbolje i pohvaljene filmske radove.
 
Prema odabiru povjerenstva, Ministarstvo kulture i medija nagradit će najbolje radove u tri dobne kategorije, a razredu iz kojeg dolazi autor ili autori organizirat će se izlet s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom u školskoj godini 2021./2022. Obrazloženje povjerenstva.

OŠ 1.- 4. RAZRED
grupa učenika 3. razreda OŠ Josipa Račića, Zagreb
naslov videonajave: Velika tvornica riječi  
djelo A. de Lestrade i. V. Docampo: Velika tvornica riječi                 

https://youtu.be/lQfqz7MR_tg
 

OŠ 5.- 8. RAZRED 
učenik 6. razreda OŠ Vladimir Nazor, Potpićan, Adrian Zulijani

naslov videonajave: Ovaj put je kriv tata
djelo Zorana Pongrašića: Ovaj put je kriv tata

www.youtube.com/watch?v=YqTXE2lJR8w
 

SŠ 1.- 4. RAZRED
učenik 4. razreda Srednje škole kneza Branimira, Benkovac, Ivan Bašić
naslov videonajave: Stranac
djelo Alberta Camusa: Stranac

www.youtube.com/watch?app=desktop&v=uBJ9jbMFPNE
 
Uz prvonagrađene, povjerenstvo je u svakoj kategoriji pohvalilo još nekoliko radova koji su se istaknuli svojim pristupom zadatku i obradom teme. Povjerenstvo je naime, izdvojilo i one radove koji su se istaknuli drugačijom interpretacijom književnog djela, svježim pristupom i očiglednom željom da knjige približe čitateljima, služeći se filmskim izražajnim sredstvima. Knjižnice škola iz Podstrane, Umaga, Zagreba, Gundinaca, Macinca, Zadra, Čepina, Rijeke, Splita, Varaždina, Virovitice i Osijeka, iz kojih dolaze autori pohvaljenih videoradova, Ministarstvo kulture i medija obogatit će donacijom knjiga za čitanje iz užitka. Svi nagrađeni i pohvaljeni videoradovi bit će javno dostupni i dijeljeni putem mrežnih stranica Ministarstva kulture i medija i stranice citaj.hr kako bi se potaknulo čitatelje svih uzrasta na još intenzivnije uživanje u čitanju. Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju, a učiteljima i nastavnicima na podršci te čestitamo najboljima.



* Ministarstvo kulture i medija ne snosi odgovornost po pitanju autorskih prava na video prilozima


Pisane vijesti