Posjet delegacije Sjedinjenih Meksičkih Država Ministarstvu kulture i medija RH

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
3. ožujka 2022. – Državni tajnik Krešimir Partl susreo se s novoimenovanom veleposlanicom Sjedinjenih Meksičkih Država u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Budimpešti, Rosario Aselu Molinero u Ministarstvu kulture i medija gdje su razgovarali o nastavku suradnje u području kulture, koja je u okolnostima pandemije koronavirusa bila onemogućena.

Veleposlanica Molinero i državni tajnik Partl složni su u odluci obnove i stvaranja novog Programa kulturne suradnje između dviju zemalja. Nakon kratkog izvještaja državnog tajnika Partla o teškoj situaciji i štetama koje je niz potresa prouzročio na hrvatskoj kulturnoj baštini, zaključeno je da naglasak treba staviti i na suradnju u području zaštite očuvanja kulturne baštine i razmjene znanja meksičkih i hrvatskih stručnjaka u području rizika od potresa, restauracije i konzervacije oštećenih zgrada i umjetničkih djela. Dijeljenje meksičkog iskustva u provedbi Plana za rizike i hitne slučajeve koji se odnosi na kulturna dobra spominjalo se kao vrlo plodno područje suradnje između dviju zemalja.

U kulturnoj suradnji na području audiovizualne umjetnosti, meksička je delegacija predložila predstavljanje svojih umjetničkih filmova te uspostavu bolje suradnje na području filmske umjetnosti. Razgovaralo se i o razmjeni umjetnika koji se bave očuvanjem tradicijskih obrta i umijeća, osobito u području tekstilne umjetnosti. Meksička strana izrazila je pohvale i zanimanje za upoznavanje suvremene hrvatske vizualne umjetnosti te razmjenu umjetnika i izložbi koja je zaustavljena tijekom razdoblja pandemije.

Uz državnog tajnika Krešimira Partla sastanku su prisustvovale ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i viša stručna savjetnica Maša Pipić Glavač, dok su uz veleposlanicu sastanku prisustvovali zamjenik šefa Misije Jóse Barojas Arquímides Barojas Lópeza te Marin Bosotina, počasni konzul Sjedinjenih Meksičkih Država u Republici Hrvatskoj.

 

Pisane vijesti