Rezultati Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. godini

Ministarstvo kulture i medija objavilo je rezultate Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. godini kojim je osigurana potpora u ukupnom iznosu od 1.050.000,00 kuna za 80 programa.

Potporom programima poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. godini ističe se značenje procesa promišljanja usmjerenog na individualni kreativni razvoj te se uspostavljaju uvjeti cjelovitog i kontinuiranog profesionalnog djelovanja vizualnih umjetnika.

S obzirom na broj i kvalitetu pristiglih prijedloga te prethodno osigurana sredstva za programe poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika, donesena je odluka o financiranju kojom je povećan broj potpora u kategoriji A/ Potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti u kojoj je ukupno dodijeljeno 50 potpora. Imajući u vidu okolnosti uvjetovane pandemijom koronavirusa, Pozivom se nastojao osigurati kontinuitet vizualnog stvaralaštva te dati poticaj vizualnim umjetnicima za daljnji rad.

U kategoriji B/ Poticaj umjetnicima za realizaciju samostalne izložbe potpora je dodijeljena svim prijaviteljima koji su ispunili uvjete Javnog poziva te je u istoj dodijeljeno ukupno 30 potpora. Ova kategorija prvi je puta uvedena u ovogodišnji Javni poziv kako bi se, dodjelom poticaja vizualnim umjetnicima za prethodno dogovorenu samostalnu izložbu ili projekt, još jednom naglasila važnost vrednovanja i honoriranja umjetničkog rada. 
 
Na Javni poziv ukupno je pristiglo 128 prijava vizualnih umjetnika. Programe poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika prijavljene na Javni poziv razmatralo je Stručno povjerenstvo za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu u sastavu: Lada Bošnjak Velagić, predsjednica, Valentina Radoš i Marko Tadić.
 
 

 
 
Poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika
(kategorije)
ODOBRENO IZNOS (kn)
A/ Potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti 50 885.000,00
B/ Poticaj umjetnicima za realizaciju samostalne izložbe
 
30 165.000,00
UKUPNO 80 programa 1.050.000,00 kn
 











 

Pisane vijesti | Javne financije | Društvo i zajednica