Rezultati Javnog poziva za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog i književno-prevoditeljskog stvaralaštva u 2021. i 2022. godini

Na Javni poziv za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog i književno-prevoditeljskog stvaralaštva u 2021. i 2022. godini, koji je bio otvoren do 12. lipnja 2023. godine, pristiglo je ukupno 96 prijava, od kojih se 30 odnosilo na prijevodna djela, a ukupno 20 prijavljenih djela bilo je namijenjeno djeci i mladima.

Struktura prijavljenih djela po vrstama:



Prijavljena prijevodna djela po jezicima s kojih su prevedena:



Prilikom prijava autori su unosili podatke o recepciji i promociji djela za koje su se prijavili, uključujući podatke o nagradama, kritičkim prikazima te sudjelovanjima na promocijama i festivalima. Na temelju prijava te čitanja svih prijavljenih djela prijedlog za dodjelu stimulacija uputilo je povjerenstvo koje su činili:
 
  • Boris Beck, Društvo hrvatskih književnika
  • Alen Brlek, Hrvatsko društvo pisaca
  • Tomislav Kuzmanović, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca
  • Zoran Pongrašić, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade
  • Tanja Radović, Knjižnice grada Zagreba.

Stimulacije u pojedinačnom iznosu od 2.000,00 eura neto isplatit će se autorima na njihove račune navedene u prijavi. Dvadeset stimulacija dodijeljeno je autorima za njihova djela, a od toga su djela pet autora namijenjena djeci i mladima.



Deset stimulacija prevoditeljima namijenjeno je za 3 prijevoda s njemačkoga, 2 s engleskoga i francuskoga te po jedan s nizozemskog, mađarskog i kineskog. Stimulacija je dodijeljena i za jedan prijevod s njemačkoga romana za mlade.

Stimulacije dodijeljene autorima za najbolja ostvarenja na području književnog i književno-prevodilačkog stvaralaštva u 2021. i 2022. godini možete pronaći na poveznici.
 

 

Pisane vijesti