Remek-djela iz torinske palače Madama predstavljena na izložbi u Kneževoj palači u Zadru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

2. ožujka 2023. – U organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Muzeja grada Zadra Narodnog muzeja Zadar i Muzeja antičke umjetnosti iz Torina – Palazzo Madama te pod  pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Italije u Kneževoj palači u Zadru predstavljena je izložba „Umjetnički obrt u Italiji. Remek-djela iz Palazzo Madama u Torinu“.

Uz čestitke i zahvale organizatorima, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić poručila je kako zahvaljujući ovoj izložbi hrvatska javnost ima priliku upoznati vrhunsko talijansko umijeće oblikovanja u brojnim materijalima i tehnikama iz pojedinih regija i radionica. „Primijenjena umjetnost nastoji povezati funkcionalnost i autonomni stvaralački proces te ostvariti cjelovito i jedinstveno umjetničko djelo. Izlošci prezentirani večeras čine jednu od najatraktivnijih i najzanimljivijih izložbi otvorenih u Hrvatskoj u posljednje vrijeme“, zaključila je ravnateljica Deranja Crnokić govoreći o jedinstvenim umjetninama izloženima u Zadru.
 
Izložbu je otvorio veleposlanik Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco, a okupljenima su se obratili i ravnateljica NMZ-a Renata Peroš, ravnatelj Palazzo Madama Giovanni Carlo Federico Villa, ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu Gian Luca Borghese, pročelnica za kulturu i sport Grada Zadra Dina Bušić te pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije Ivan Šimunić.
 
Izložba predstavlja stotinjak djela Muzeja Grada Torina, većinom pohranjenih u palači Palazzo Madama, koja svjedoče o vrhunskom umijeću i genijalnosti zanatskih radionica i manufaktura s područja cijele Italije, nastalih u razdoblju od kasnog srednjeg vijeka do osamnaestog stoljeća. Ostaje otvorena do 21. svibnja 2023. godine.



Pisane vijesti