Predstavnici Ministarstva kulture i medija na sastanku Koordinacijskog odbora hrvatskih i talijanskih ministara

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
 
24. svibnja 2022., Rim - U radu petog sastanka Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike (KOM) sudjelovali su danas predstavnici Ministarstva kulture i medija državni tajnik Krešimir Partl i ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić. S talijanske strane Ministarstvo kulture predstavljala je državna tajnica Lucia Borgonzoni sa suradnicima.

Uz vanjske i europske poslove, u radu KOM-a sudjeluju i ministarstva unutarnjih poslova, gospodarstva i održivog razvoja, mora, prometa i infrastrukture, poljoprivrede, kulture i medija te znanosti i obrazovanja. Ponajprije su održani bilateralni sastanci po područjima suradnje, a nakon toga  plenarna sjednica kojom su supredsjedali ministri vanjskih poslova dviju država, dr. sc.  Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio, što je rezultiralo potpisivanjem Zajedničke izjave.

Uz dinamičnu suradnju u okviru europskih poslova, Hrvatska i Italija u području kulture i medija imaju mnoge zajedničke teme, a posebno je istaknuta pomoć talijanskih kolega koja je upućena u Hrvatsku neposredno nakon prosinačkog potresa 2020. godine u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.  Nakon poteškoća koje je izazvala epidemija koronavirusa unutar cijelog kulturnog i kreativnog sektora nastavljena je suradnja ustanova, organizacija i umjetnika osobito u područjima vizualnih i izvedbenih umjetnosti kao i u području audiovizualnih djelatnosti, gdje je naglašena važnost  filmskih koprodukcija i suradnje općenito.  Posebna pozornost tijekom razgovora državnih tajnika Partla i Borgonzoni bila je posvećena suradnji u području audiovizualnih djelatnosti i industrije proizvodnje videoigara,  intenzivnijoj suradnji u području kulturnih i kreativnih industrija te primjeni novih tehnologija u očuvanju kulturne baštine.

Daljnji razvoj suradnje u području zaštite kulturne baštine i mogućnosti revitalizacije bit će naglašen i na skorašnjoj konferenciji u Napulju na kojoj će se sastati ministri kulture sredozemnih zemalja i zemalja Europske unije. Utjecaj klimatskih promjena te situacije ratnih razaranja i katastrofalnih posljedica za društvo iznimno je važan segment u kojem se čine napori kako bi se kulturna baština dodatno zaštitila i njezina vrijednost revalorizirala.

Kulturna dobra i prakse suhozida, zatim venecijanski obrambeni sustavi građeni između 16. i 17. stoljeća te mediteranska prehrana upisani su kao zajedničke nominacije na UNESCO-ove popise zaštićenih materijalnih i nematerijalnih dobara. Hrvatski i talijanski stručnjaci već dugi niz godina surađuju na zajedničkim projektima, a u razgovoru državnih tajnika izdvojen je primjer suradnje centara u Zadru i Rimu na istraživanju i prijenosu znanja o dosezima podvodne arheologije. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) bavi se, naime, očuvanjem i promicanjem podvodne kulturne baštine Hrvatske, Sredozemlja i Europe.
 

Foto: Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione Internazionale

 

Pisane vijesti