Održana komemorativna svečanost u sjećanje na žrtve Bleiburškoga polja i križnih putova hrvatskoga poraća

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

24. svibnja 2022. – Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održana je komemorativna svečanost u povodu 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je Bleiburška tragedija ponajprije humana katastrofa, koja je posebno bolna jer se dogodila u trenutku kada je cijeli slobodni svijet s nadom gledao u budućnost, ponovno uspostavljajući sustav vrijednosti u kojemu se sveukupnost ljudskog djelovanja zasniva na univerzalnim istinama i temeljnim moralnim vrednotama.

„Suvremeno demokratsko hrvatsko društvo jasno osuđuje sve zločine totalitarnih režima, istodobno tragajući za istinom o povijesnim događajima, jer jedino spoznaja i samospoznaja omogućuju suočavanje s prošlošću i vlastitom ulogom u njoj“, naglasila je ministrica te dodala kako je za mlađe naraštaje kojima nedostaje povijesna perspektiva svjedoka vremena ovakva komemoracija svojevrstan sat povijesti.
 
„Nedužnim žrtvama dužni smo s pijetetom odati počast“, istaknula je ministrica te dodala kako ovakve komemoracije mlade potiču da iz njih uče i grade suživot na humanosti, pravičnosti i poštovanju univerzalnih ljudskih prava“, rekla je ministrica te zaključila kako dok se prisjećamo i pokazujemo poštovanje prema stradanjima koje je hrvatski narod iskusio u prošlosti, u ovom našem vremenu, nakon punih 30 godina samostalnosti, nastavljamo graditi Hrvatsku na temeljima slobode i demokracije, ravnopravnosti i međusobne snošljivosti.
 
Svečanost je uveličana izvedbama Zagrebačkih solista i opernih i dramskih umjetnika, a okupljenima se obratio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednik Ante Sanader. Predavanje je održao doktor povijesnih znanosti i izvanredni profesor suvremene povijesti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani Mitja Ferenc.

 



Pisane vijesti