Predstavljena publikacija Ministarstva kulture i medija „Mediteranska prehrana na Braču i Hvaru“

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Grad Hvar

11. svibnja 2023. – U povodu obilježavanja 10. godišnjice upisa Mediteranske prehrane na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva, 20. godišnjice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, u sklopu manifestacije Dani mediteranske prehrane koja se održava od 11. i 12. svibnja u Hvaru, predstavljena je nova publikacija Ministarstva kulture i medija „Mediteranska prehrana na Braču i Hvaru“.

Nematerijalno kulturno dobro Mediteranska prehrana prvo je kulturno dobro Republike Hrvatske upisan na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva kao multinacionalna nominacija. Iako sam naziv sugerira na povezivanje ovog kulturnog dobra isključivo s vrstom, odnosno tipom prehrane, njegova istinska vrijednost je puno složenija, jer je riječ o uvriježenom, stoljećima prisutnom tradicijskom načinu života.
 
Na svečanom otvorenju manifestacije, okupljene je pozdravio izaslanik ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec te naglasio kako je obljetnica upisa Mediteranske prehrane i međunarodne suradnje na njenom očuvanju važan jubilej koji ove godine obilježavamo različitim aktivnostima u suradnji s brojnim nositeljima među kojima je posebno važan prijenos tradicije i znanja na mlađe generacije. Ravnatelj Petrinec je posebno istaknuo kako je cilj Ministarstva očuvanje Mediteranske prehrane kao važnog čimbenika u životu, obrazovanju i održivom razvoju svih obalnih područja Jadrana i šire, čime se pomaže i u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, zaštite okoliša, ali i educira o važnosti zdrave prehrane.
 
Publikaciju je zajedno s njezinim drugim autorima predstavio voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija  Mladen Kuhar, ističući kako je nastala s namjerom poticanja daljnjeg rada na očuvanju i podizanju svijesti o važnosti Mediteranske prehrane. Podsjetio je na ostale aktivnosti koje uz Grčku, Italiju, Maroko i Španjolsku, poduzima Hrvatska kako bi očuvanjem ovog kulturnog dobra ojačala i autohtonu, tradicijsku i ekološki orijentiranu poljoprivrednu proizvodnju. Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak te direktorica Turističke zajednice Grada Hvara Iva Belaj Šantić. 
 


Pisane vijesti