Otvorena izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice Nine Obuljen Koržinek na otvorenju izložbe Fiume Fantastika: fenomeni grada – izložbe o 150 godina urbane povijesti u petak, 28. kolovoza 2020. godine, u prostoru Exportdrva u Rijeci. 

Pomoćnik ministrice je čestitavši na uspješnoj realizaciji projekta, izrazio zadovoljstvo što izložba predstavlja Rijeku upravo onakvom kakva ona jest, kao grad modernizacije koja nije dovršena, kao grad političkih turbulencija, grad čiji su vitalni dijelovi godinama bili zatvoreni za javnost ili to još uvijek jesu te grad koji se nekada mijenjao velikim urbanističkim zahvatima. 


Foto: RIJEKA 2020

Radi se o središnjoj izložbi programskog pravca Slatko i slano u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a rezultat je zajedničkog rada velikog broja suradnika, autora i institucija uz glavne kustose Idisa Turata, povjerenika hrvatskog nastupa na sljedećem Venecijanskom bijenalu te arhitekte Vedrana Mimicu i Maroja Mrduljaša.

Izložba i prateća publikacija zasnovane su na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, a prate posljednjih stotinu i pedeset godina urbane povijesti Rijeke tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte.

U deset tematskih paviljona sve do 30. studenog 2020. godine, posjetitelji imaju priliku razgledati riječke fenomene: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.



Pisane vijesti