Predstavljen obnovljeni zvonik Eufrazijeve bazilike u Poreču

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/Predstavljanje obnovljenog zvonika Eufrazijane/IMG-20200819-WA0013_b.jpg

U povodu predstavljanja dovršenih radova na obnovi zvonika Eufrazijeve bazilike ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravila je u službenom posjetu gradu Poreču u srijedu, 19. kolovoza 2020. godine.

Uz ministricu okupljenima su se u podnožju zvonika u perivoju porečkog Biskupijskog ordinarijata obratili nadbiskup Porečke i Pulske biskupije Dražen Kutleša, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić i župan Istarske županije Fabrizio Radin.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što je obnova zvonika Eufrazijeve bazilike uspješno dovršena unatoč otežanim okolnostima u kojima su mnoge planirane aktivnosti u području kulture obustavljene, odgođene ili se provode u izmijenjenom obliku, a ponajprije zahvaljujući naporima konzervatora i djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda kojima je zbog toga i zahvalila.

Istaknula je dovršetak obnove zvonika kao važan trenutak koji otkriva izvornu ljepotu Eufrazijane, simbola grada Poreča te ponos hrvatske kulturne baštine kao jednog od najbolje očuvanih spomenika ranokršćanske arhitekture i umjetnosti, a koji se nalazi i na UNESCO-ovu popisu Svjetske kulturne baštine.

„Kulturna baština zahtijeva brižno održavanje i neprekidnu skrb koja uključuje ne samo fizičko održavanje i financijsko ulaganje, već i razvijanje svijesti u društvu o važnosti njezinog očuvanja jer baština oblikuje ne samo naše nacionalne i kulturne identitete nego i naš svakodnevni život te prenosi univerzalne vrijednosti koje nas obilježavaju kao pojedince, članove zajednice i društvo u cjelini“, naglasila je ministrica.

Dodala je kako smo kao baštinici naslijeđa odgovorni da u okviru vlastitih mogućnosti o njemu i skrbimo jer osim prirodnih katastrofa i ljudskog djelovanja veliku ugrozu baštini predstavlja i nezainteresiranost te pasivan odnos društva.



Episkopalni kompleks Eufrazijeve bazilike smješten je uz sjeverni bedem povijesne jezgre Poreča, a njegova arhitektonska kompozicija temeljena na ortogonalnom sustavu glavnih antičkih prometnih osi - karda i dekumana. Kontinuirano se mijenjao tijekom stoljeća, a izgradnja njegovog samostojećeg zvonika započela je u 11. stoljeću te dovršena oko 1522. godine.

Radovi na obnovi zvonika koji je bio oštećen udarom groma počeli su 2018. godine, dopunom dokumentacije postojećeg stanja, preliminarnom analizom stanja konstrukcije te provedbom sondiranja i iscrpnih laboratorijskih analiza zatečenih žbukanih slojeva na dostupnim dijelovima pročelja zvonika. Po dovršetku pripremih aktivnosti te prikupljenih propisanih odobrenja i usvojenih tehničkih rješenja, izvedbeni radovi počeli su potkraj 2019. godine.

Osim cjelovitih građevinskih radova koji su uključivali sanaciju konstrukcije te izvođenje nove gromobranske instalacije, podizanjem skele u cijeloj visini zvonika omogućena su dodatna konzervatorsko-restauratorska istraživanja kojima su dopunjene i zaokružene spoznaje o njegovoj genezi.
Završetak radova na zvoniku predstavlja početak nastavka etapnog istraživanja i obnove cijeloga kompleksa koje vodi Hrvatski restauratorski zavod. U idućoj fazi planirana je izrada cjelovite dokumentacije za obnovu krovišta krstionice, konzervatorsko-restauratorska istraživanja i izrada prijedloga radova na oltarnoj pregradi bazilike te preventivna zaštita i monitoring stanja zidnog oslika u staroj sakristiji.

Financijska sredstva za obnovu zvonika je kroz programsku djelatnost Hrvatskog restauratorskog zavoda u 2019. i 2020. godini, osiguralo Ministarstvo kulture i medija RH u iznosu od 1.940.000,00 kuna dok je dovršetak radova omogućen sufinanciranjem Porečke i Pulske biskupije u 2020. godini, s iznosom od 400.000,00 kuna te Istarske županije koja je sufinancirala izradu gromobrana s 50.000,00 kuna kao i uz potporu Grada Poreča, a u ukupnom iznosu od 2.390.000,00 kuna.

Više informacija o obnovi na poveznici.




 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica