Predstavljen obnovljeni kompleks franjevačkog samostana i crkve Rođenja Blažene Djevice Marije na Lopudu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu dovršetka konzervatorsko-restauratorskih radova na crkvi i zvoniku franjevačkog samostana Rođenja Blažene Djevice Marije (Gospa od Špilice) održano je svečano predstavljanje obnove toga kompleksa u utorak, 8. rujna 2020. godine, na otoku Lopudu.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek na predstavljanju je prisustvovao pomoćnik ministrice Davor Trupković. Tijek obnove predstavili su arhitektica Sandra Brajković i fra Josip Sopta, a pozdravnim riječima okupljenima se obratio i biskup Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić.

Župna crkva na brijegu iznad naselja Rožat prvi se puta spominje 1123. godine. Prvotno zdanje srednjovjekovne crkve proširivano je i obnavljano sve do velikog potresa 1667. godine, kada je sasvim razrušeno pa se potom gradi nova crkva, čiji je zvonik dograđen 1894. godine. Iako se u franjevački samostanski kompleks s crkvom kontinuirano ulagalo s vremenom je došlo do potrebe za njezinom temeljitom obnovom.

Dugogodišnja obnova samostana dovršena je 2018. godine, dok je obnova krovišta i eksterijera crkve u razdoblju 2016. - 2018. godine provedena sredstvima Franjevačke provincije sv. Jeronima i donacijama. Obnova zvonika 2017. - 2018. godine provedena je sredstvima Provincije, Društva prijatelja dubrovačke starine i drugim donacijama. 

Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo je obnovu crkvenog interijera provedenu u razdoblju 2019. - 2020. godine, u iznosu od 610.000,00 kuna, čime je dovršena temeljita obnova kompleksa franjevačkog samostana i crkve s njezinom vrijednim inventarom. 

Hrvatski restauratorski zavod vodio je od 2005. do 2009. godine, restauraciju središnjeg drvenog, polikormiranog i pozlaćenog oltara Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije, iz prve polovice 16. stoljeća, s poliptihom talijanskog majstora slikara Pietra di Giovannija (djelovao u 15.-16. stoljeću) kao i pripadajućom skulpturom Bogorodice s Djetetom. U razdoblju od 2015. do 2019. konzervirani su i drveni polikromirani i pozlaćeni retabli bočnih oltara iz 17. stoljeća: oltari Gospe od Karmena i Sv. Josipa dok je oltarna pala Gospa od Karmena restaurirana 2017. godine. 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica