Sućut ministrice u povodu odlaska češkog redatelja, scenarista i glumca, velikoga prijatelja Hrvatske Jiříja Menzela

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u povodu odlaska cijenjenog češkog redatelja, scenarista i glumca, ali i velikoga prijatelja Hrvatske Jiříja Menzela.

"Jiří Menzel režirao je dvadesetak igranih filmova, a onaj snimljen prema prozi velikana češke književnosti (kojemu se u svome filmskom opusu opetovano vraćao) Bogumila Hrabala „Strogo kontrolirani vlakovi” 1968. godine nagrađen je nagradom Oskar. Njegova poetika prožeta humorom i sarkazmom, ali i društvenom angažiranošću, obilježila je generacije, a mnogi njegovi filmovi postali su češkim klasicima. Na taj je način Menzel učinio češku kulturu i umjetnost popularnom i bliskom međunarodnoj publici, pa tako i hrvatskoj. 

Međutim, veza između Menzela i Hrvatske puno je intimnija i nadilazi divljenje velikome umjetniku. Ona je naime dvosmjerna. Menzel, koji je trajnu inspiraciju pronalazio u hrvatskoj baštini, postupno je postao i aktivan sudionik hrvatskoga kulturnog života. Tako je u zagrebačkom kazalištu Komedija postavio predstave „Budala za večeru” te „ Nemoćnik u pameti” u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama. Na Igrama je režirao i Shakespearova „Hamleta“.  U Teatru &TD režira predstavu „Tri u drugom” te s Ivicom Boban Machiavellijevu „Mandragolu”. Svoju privrženost Hrvatskoj pokazao je ciklusom dokumentarnih filmova kojima pripadaju „Moj Dubrovnik” i „Vaše more, naše more”, ali i brojnim intervjuima za hrvatske novine i televiziju kojima se rado odazivao.

Redatelj Jiří Menzel svojim je iznimnim radom i snažnom osobnošću obilježio čitavu jednu eru filmske umjetnosti u svjetskim okvirima, ali ponajprije u Češkoj. Međutim godinama njegovana veza s Hrvatskom učinila je toga filmskog velikana i dijelom hrvatske kulturne i umjetničke scene. I na tomu smo mu neizmjerno zahvalni."
 
MINISTRICA
dr. sc. Nina Obuljen Koržinek


Pisane vijesti