Otvorena izložba posvećena akademiku Tonku Maroeviću

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izložba akademskog slikara Davorina Radića “Bezobličja, sličnosti, naličja“ posvećena akademiku Tonku Maroeviću, koji je ujedno selektor djela i autor predgovora kataloga otvorena je u srijedu, 9. rujna 2020. godine, u  Gliptoteci HAZU.

Na svečanom otvorenju kao izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudjelovala je glavna savjetnica ministrice Nevena Tudor Perković koja je govoreći o izložbi Davorina Radića i njegovom radu, istaknula umjetnikovu povezanost i skladnu suradnju s nedavno preminulim velikanom hrvatske kulture akademikom Tonkom Maroevićem.

"Kroz dijalog i osluškivanje oni se se razumiju i nadopunjavaju", rekla je Tudor Perković te istaknula kako obojica nisu umjetnici bučnog protesta i otvorenog gnjeva, već su umjetnici duboke intelektualne i emocionalne introspekcije. 

Zahvalivši svima na trudu i znanju, srcu i umu kojima je izložba ostvarena, Nevena Tudor Perković izrazila je uvjerenje kako ćemo u vremenu koji slijedi razmatrati golemo bogatstvo promišljanja umjetnosti koje nam je u naslijeđe ostavio akademik Maroević. 

Okupljenima su se obratili i v.d. ravnateljice Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Magdalena Getaldić te akademik Zlatan Vrkljan. 

Gliptoteka HAZU predstavlja Davorina Radića, jednog od suosnivača grupe Contra, umjetnika koji stvara u različitim područjima likovnoga stvaralaštva više od četiri desetljeća. Na izložbi su predstavljena dva umjetnikova vezana ciklusa (slike, akvareli, crteži) koji su nastali tijekom proteklih desetak godina.

Izložba će biti otvorena do 4. listopada 2020. godine. 
Foto: Gliptoteka HAZU


Pisane vijesti