Predsjednik Vlade RH i ministrica obišli Riznicu Međimurja - Muzej nematerijalne baštine u Čakovcu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

13. srpnja 2021. –  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su novootvorenu Riznicu Međimurja - Muzej nematerijalne baštine u Čakovcu, te sudjelovali na završnoj konferenciji projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada u Čakovcu, u sklopu kojeg je revitalizirano ovo kulturno dobro.


Čestitavši svima koji su sudjelovali u obnovi i uređenju ovog novog kulturnog središta, predsjednik Vlade Plenković je istaknuo kako je ova realizacija europskog projekta iznimno postignuće, pogotovo što je ostvarena prema najvišim standardima struke u godini pandemije. Dodao je i kako je realizacija ovog projekta veliki iskorak u očuvanju bogate kulturno-povijesne baštine Međimurja i cijele sjeverozapadne Hrvatske.

Fortifikacijski sustav dvorca Stari grad u Čakovcu biser je europske obrambene arhitekture i sjajan okvir za prezentaciju bogate nematerijalne baštine Međimurja, među ostalim i Međimursku popevku koja je zbog svoje vrijednosti uvrštena na UNESCO-ov popis. Projekt je financiran sredstvima EU fondova i Međimurske županije, a u proces realizacije od izrade projektne dokumentacije do cjelovitog praćenja svih radova revitalizacije i rekonstrukcije kroz konzervatorski nadzor bilo je uključeno Ministarstvo kulture i medija.

 

Pisane vijesti