Konferencija o budućnosti Europe - uloga žena u kreiranju Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

14. srpnja 2021. –  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je Konferenciju o budućnosti Europe: Uloga žena u kreiranju Europe budućnosti, na Plitvičkim jezerima, a na panelu o „Obrazovanju, kulturi, mladima i sportu“, koju je organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, sudjelovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Govoreći o budućnosti Europe i konceptu modernog suverenizma, osnaživanju društva i nacije kroz gospodarski rast i najavivši završetak realizacije jednog od konkretnih primjera te ideje u Pelješkom mostu, premijer je podsjetio na sva postignuća Hrvatske i koristi našeg članstva u Europskoj uniji. U svom izlaganju istaknuo je iznimno važnu ulogu žena u društvu, gospodarstvu i politici. Podsjetio je na konkretne iskorake Vlade u demografskoj politici od povećanja rodiljinih naknada  i dohodovnog cenzusa, do projekta „Zaželi“ kojim je zaposleno više od 6 tisuća žena koje skrbe o starijim osobama, a posebno je naglasio izmjene kaznenoga zakona kako bi se snažnije zaštitile žene od nasilja i osiguravanje sigurnih kuća u svakoj županiji za pomoći žrtvama.
 
Funkcioniranje europske unije kao ekonomske zajednice unutar jedinstvenog digitalnog tržišta i očuvanje temeljnih postulata naše demokracije, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kao jednu od glavnih tema  Konferencija o budućnosti Europe. Naglasila je koliko je važno približiti europske teme građanima i podsjetila na dužnost političara da potiču dijalog o budućnosti EU. „Naša je dužnost“ upozorila je ministrica, „da objasnimo građanima kako europske politike i procesi konkretno utječu na naše živote, da svi osvijestimo konkretne koristi koje od članstva u EU svi dobivamo. Ministrica je također podsjetila na Erasmus, jedan od najboljih programa obrazovne i kulturne mobilnosti koji je pridonio snažnijoj integraciji i promovirao ideju europski osviještenog građanina. 
 
U raspravi je sudjelovala i organizatorica ove konferencije i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, zatim saborska zastupnica i predsjednica Zajednice žena HDZ-a Nada Murganić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, a video poruku uputile su predsjednica Zajednice žena EPP-a Doris Pack i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

 

Pisane vijesti