POZIV NA RADIONICU: Smanjivanje rizika od požara na baštini

16. rujna 2022. – Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske poziva muzealce, kustose, restauratore, volontere koji vode brigu o zbirkama, vatrogasce, procjenitelje rizika i pripadnike drugih službi civilne zaštite na prijavu za sudjelovanje na besplatnu trodnevnu radionicu smanjivanja rizika od požara na baštini, koja će se održati u Trogiru od 19. do 21. listopada 2022. u suradnji s Međunarodnim centrom za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine (ICCROM) i Gradom Trogirom, uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
Cilj je ove radionice okupiti stručnjake iz područja zaštite i očuvanja kulturnih dobara, područja sprječavanja rizika od požara, muzealce i vatrogasce te druge službe civilne zaštite kako bi razmjenom iskustava iz svojih područja djelovanja zajednički unaprijedili sustav upravljanja rizikom od požara na kulturnoj baštini.
 
Radionica će polaznike uputiti kako:
- identificirati i procijeniti rizik od požara;
- umanjiti rizik od požara, poboljšati pripravnost i integrirati upravljanje rizikom u djelovanje svoje organizacije;
- izraditi scenarij izbijanja požara radi podizanja pripravnosti;
- komunicirati s ključnim dionicima sustava protupožarne i civilne zaštite u lokalnom kontekstu, u koordinaciji sa službom zaštite kulturnih dobara;
- osigurati koordinirane i lokalno specifične odgovore na rizike od požara;
- angažirati lokalnu zajednicu u mapiranju rizika i identifikaciji tradicijskih znanja o prevenciji požara;
- identificirati mjere smanjivanja rizika s najmanjim učinkom na kulturno dobro;
- implementirati nove tehnologije za suzbijanje požara.
 
Zainteresirani su pozvani prijaviti se najkasnije do 3. listopada 2022. godine, slanjem ispunjenih obrazaca na adresu elektroničke pošte prevent@min-kulture.hr. Zbog ograničenog broja polaznika, nakon roka za prijavu provest će se odabir kandidata, o čemu će svi prijavitelji primiti obavijest do 7. listopada 2022. godine. Troškove boravka i radionice odabranih kandidata snosi organizator, a putne troškove snose sami polaznici.

Više informacija s obrascima za prijavu preuzmite OVDJE. 
 

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja