Konferencija na temu obnove zgrada sa statusom kulturnog dobra u doba klimatske krize

Slika /slike/fotogalerija/2022godina/CR0_3658.JPG

Foto: Hrvatski savjet za zelenu gradnju

15. rujna 2022. – U organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju u partnerstvu s poljskom organizacijom Zaklade Sendzimir, u Zagrebu je održana završna konferencija Obnova zgrada koje imaju status kulturnog dobra u doba klimatske krize dvogodišnjeg projekta Climate Mitigation in Heritage Buildings (ClimBuild) koji je okupio relevantne dionike s ciljem poticanja očuvanja te energetske obnove kulturne baštine.

Sudjelujući na glavnom panelu načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine Mirna Sabljak govorila je o energetskoj obnovi građevina za statusom kulturnog dobra naglašavajući potrebu međusektorske i međuinstitucionalne suradnje kao preduvjet za uspješnu implementaciju elemenata u svladavanju izazova klimatskih promjena. Govoreći o konzervatorskim smjernicama za obnovu kulturne baštine, načelnica Sabljak istaknula je kako one nisu gotova rješenja već su detaljna analiza, istraživanje i dokumentiranje tek temelj za pronalazak individualnih rješenja za pristup projektiranju na kulturnim dobrima.
 
Predstavila je nekoliko primjera dobre prakse, kako projekata energetske obnove zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara Hrvatske, tako i međuresorne suradnje te aktivnosti Ministarstva kulture i medija putem Nacionalnog plana otpornosti i oporavka kroz dva velika investicijska projekta: (NPOO C6.1. R1-13) Energetske obnove zgrada sa statusom kulturnog dobra, (NPOO C2.2. R3-I1) i Uspostava digitalne infrastrukture i usluga javne uprave izradom sustava konzervatorskih podloga. Podsjetila je i na inicijative Novog europskog Bauhausa i Europskog zelenog plana, kao i aktivnosti s ciljem poboljšanja i smanjivanja utjecaja klimatskih promjena.
 
Na konferenciji sudjelovali su i Marijana Butković Golub iz Ministarstva prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine, Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Sendzimir fondacije i drugi stručnjaci u području arhitekture i građevinarstva. Projekt je proveden uz financijsku podršku Europske klimatske inicijative (EUKI), a jedan od njegovih rezultata je i svojevrsni tehnički vodič s primjerima najaktualnijih zelenih praksi i smjernicama –   publikacija Očuvanje i obnova zgrada kulturne baštine u doba klimatske krize koju je dostupna za slobodno preuzimanje.

Pisane vijesti