Objavljen Europski akt o slobodi medija - MFA


 
    Europska komisija objavila je danas Europski akt o slobodi medija koji predlaže nova pravila za zaštitu medijskog pluralizma i neovisnosti u Europskoj uniji. Predloženi dokument među ostalim uključuje mjere zaštite protiv političkog uplitanja u uredničke odluke i nadzora. U središtu pozornosti je neovisnost i stabilno financiranje javnih medija, kao i transparentnost vlasništva nad medijima te raspodjela državnog oglašavanja. Također se utvrđuju mjere za zaštitu neovisnosti urednika i otkrivanje sukoba interesa. Dokumentom će se riješiti i pitanje koncentracije medija i osnovati novi neovisni Europski odbor za medijske usluge sastavljen od nacionalnih medijskih tijela. 



Prijedlog je popraćen Preporukom kojom se utvrđuje niz dobrovoljnih najboljih praksi prikupljenih iz tog sektora, usmjerenih na promicanje uredničke neovisnosti i veće transparentnosti vlasništva. Preporukom se pruža paket dobrovoljnih mjera koje medijske kuće trebaju razmotriti, kao što su uvjeti za neovisno stvaranje uredničkog sadržaja, zatim strategije za osiguravanje dugoročne stabilnosti proizvodnje informativnog sadržaja te osnaživanje novinara za sudjelovanje u ključnim odlukama za funkcioniranje medijskih kuća.

Poveznica na službenu objavu https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_5504
 
Podsjećamo pri tome da Ministarstvo kulture i medija već sudjeluje u svim aktivnostima na razini Europske unije kako bi se oblikovala politika prema medijima kojom će osigurati medijski pluralizam i neovisnost te razvoj najviših medijskih standarda ključnih za svako demokratsko društvo.

U Hrvatskoj, u sklopu rada na novom Zakonu o medijima koji se planira uputiti u proceduru do kraja ove godine, namjera je implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi, a uz preporuke EK koje već provodimo, iskazujemo zadovoljstvo predloženom Direktivom Europske komisije za suzbijanje strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja i ciljevima koji se njome žele postići te snažno podržavamo njezino donošenje kako bi se osigurala kvalitetna zaštita novinara od neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka.

U radnoj skupini za izradu Zakona o medijima sudjeluju najvažniji dionici, između ostalih HND, HUDI (Hrvatska udruga digitalnih izdavača), komercijalne televizije s nacionalnom koncesijom, HURIN, NUT, SNH i predstavnici nakladnika tiska pri HUP-u. Članovi Radne skupine su nam dostavili primjedbe i prijedloge na postojeći Zakon koje su u procesu razmatranja.

Kako je danas Europska komisija predložila Akt o slobodi medija (Media freedom act) čije je predstavljanje bilo  odgođeno zbog usuglašavanje, taj će dokument sada trebati raspraviti na razini EU te potom transponirati u nacionalna zakonodavstva, a samim time i uzeti u obzir pri izradi nacrta prijedloga Zakona o medijima.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u okviru ulaganja C1.1.1. R6-I2 „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“ osigurana su sredstva koja će uspostavom sustava provjere medijskih činjenica i javne objave podataka o vlasništvu i izvorima financiranja dodatno ojačati povjerenje u medije.

U izradi je i Nacionalni plan razvoja kulture i medija za razdoblje od 2022.- 2027. godine, čiji će sastavni dio činiti Smjernice medijskog razvoja o kojima u pokrenutoj raspravi od svibnja  ove godine u sklopu konzultativne radne skupine, svoj doprinos daju  strukovne udruge Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske te drugi stručnjaci – predstavnici akademske zajednice, Vijeća za elektroničke medije, nakladnika elektroničkih i tiskanih te neprofitnih medija, javnih medijskih servisa – HRT-a i HINA-e, predstavnici strukovnih udruga – HUP-UNI-ja, HURIN-a, HUDI-ja, NUT-a i HAKOM-a.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi