Potpisana Konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država

  • Slika
  • Slika
Foto: Ministarstvo financija RH
7. prosinca 2022. - Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, koja će omogućiti poboljšanje uvjeta i povećanje međusobne razmjene dobara i usluga te povećanje stupnja ukupne gospodarske aktivnosti dviju država, u Washingtonu je u ime Vlade RH potpisao ministar financija Marko Primorac, a u ime Vlade SAD-a podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš Državnog tajništva SAD-a Jose W. Fernandez.
 
Potpisivanje Konvencije omogućit će brojne olakšice pri oporezivanju dohotka i dobiti rezidenata država ugovornica, potaknuti strana ulaganja u Republiku Hrvatsku, otvoriti mogućnosti za povećanje stupnja uzajamne gospodarske suradnje dviju zemalja te će potaknuti borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza putem razmjene obavijesti.

Također će imati pozitivan učinak na prijenos znanja, zbog troškova poreza po odbitku na pružanje određenih usluga i autorskih naknada te troškova oporezivanja rada. Potpisana Konvencija bit će na dobrobit svim industrijama, a posebice IT sektoru. Slijedom toga Konvencija će olakšati i poslovanje te povećati konkurentnost hrvatskog kulturnog i kreativnog sektora, naročito subjekata orijentiranih na razmjenu dobara i usluga sa Sjedinjenim Državama poput industrije videoigara.
 
Podsjećamo, dvostruko oporezivanje značajno je umanjivalo prihode i konkurentnost hrvatskih poduzetnika  na svjetskom tržištu te ih stavljalo u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na poduzetnike iz ostalih država članica EU. Nakon potpisivanja slijedi provedba ostalih formalnih koraka do punog stupanja na snagu, odnosno upućivanje prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije u proceduru Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.
 


Pisane vijesti