Potpisan ugovor o financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima u inozemstvu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

18. travnja 2023. – Potpisivanjem ugovora o financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima u inozemstvu s Uredom za izvoz glazbe Hrvatska (We move music Croatia), Ministarstvo kulture i medija osiguralo je važnu potporu hrvatskim glazbenicima i promidžbi hrvatske glazbe na međunarodnim glazbenim sajmovima. Time će izvođači dobiti priliku predstaviti svoj glazbeni izričaj i stvaralaštvo na međunarodnoj glazbenoj sceni i napredovati na svom glazbenom putu.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Kožinek potpisala je ugovor s predsjednikom Ureda za izvoz glazbe Hrvatska Draženom Baljkom te pozdravila inicijativu koja će uvelike pridonijeti vidljivosti hrvatske glazbe i hrvatskih izvođača. Naglasila je kako je tim ugovorom osigurano 35.000,00 eura za dvadeset turneja i dvadeset nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima u inozemstvu, a da je Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu, Uredu za izvoz glazbe već osiguralo 26.544,56 eura, što je ukupno 61.544,56 eura.

Državni tajnik Krešimir Partl podsjetio je na dosadašnju suradnju Ministarstva s hrvatskim glazbenim udrugama, osobito tijekom COVID krize kada su osigurane izravne potpore pomoći samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima, ali i organizatorima te omogućeni novi modeli kreditiranja.

Na konferenciji za medije povodom potpisivanja ovog ugovora, projekt je su predstavili predsjednik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska i Hrvatske glazbene unije Dražen Baljak i glavni tajnik UNISON hrvatskog glazbenog saveza Davor Drezga. Istaknuli su ponajprije cilj projekta - odnosno umrežavanje, ostvarivanje kulturne suradnje te razvoj distribucije i promocije kvalitetne hrvatske glazbe u inozemstvu. Posebno su najavili organizaciju prvog hrvatskog showcase-festivala SHIP koji će se održati u rujnu ove godine u Šibeniku.

 

Pisane vijesti