Izložba „Pravednici među narodima – Hrvatska“ otvorena u povodu Dana sjećanja na žrtve Holokausta (Jom ha-Šoa)

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: HINA 

17. travnja 2023. – U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom ha-Šoa), u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je izložba „Pravednici među narodima – Hrvatska“ koja javnost upoznaje s događajima i pričama šezdeset osmero Hrvata koji su, riskirajući svoje živote, spašavali Židove za vrijeme holokausta. Uz citat „Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet,“ koji ističe vrijednost života upisan na odlikovanje Pravednika među narodima, Država Izrael i Muzej sjećanja na žrtve holokusta Yad Vashem već 60 godina dodjeljuju pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove za vrijeme holokausta.
 
Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić je uz čestitke autorici izložbe Branki Sömen, istaknula kako izložba predstavlja veliki doprinos osvjetljavanju humanosti i dobročinstva hrabrih ljudi koji su za vrijeme jednog od najmračnijih razdoblja naše povijesti spašavali živote svojih sugrađana Židova, nesebično, zanemarujući svoju sigurnost i sigurnost svojih obitelji.
 
Naglasila je kako priče šezdeset osmero od sto trideset Hrvata – pravednika među narodima, na koje smo posebno ponosni i kojima dugujemo našu zahvalnost, ne smiju nikada biti zaboravljene. „Danas kada svjedočimo patnji i progonu nedužnog naroda Ukrajine, kada nas njihova sudbina bolno podsjeća na stradanja Vukovara i Srebrenice, s pijetetom iskrenog suosjećanja, izražavamo duboko poštovanje prema svakoj žrtvi i patnji židovskog naroda. Prošle godine, otkrivanjem Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima na mjestu s kojeg su u kolovozu 1942. godine deportirani zagrebački Židovi u koncentracijski logor Auschwitz, dodatno smo naglasili važnost njegovanja kulture sjećanja, jer njihova žrtva nikada ne smije biti zaboravljena“, poručila je Deranja Crnokić.
 
Izložba je nadahnuta knjigom Miriam Steiner-Aviezer „Hrvatski pravednici“ i nastavak je istoimene izložbe predstavljene u siječnju 2020. godine, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Rezultat je suradnje Školske knjige, Hrvatskoga audiovizualnog centra i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s autoricom i koordinatoricom izložbe Brankom Sömen, dugogodišnjom novinarkom, publicistkinjom i diplomatkinjom.
 
https://www.nsk.hr/izlozba-pravednici-medu-narodima-hrvatska-od-17-travnja-u-nsk/

 

Pisane vijesti