Susret ministrice Obuljen Koržinek s državnom ministricom Republike Indije Meenakshi Lekhi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

17. travnja 2023. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet ministricu kulture i vanjskih poslova Republike Indije gđu Meenakshi Lekhi.

Uz izraze dobrodošlice ministrici Lekhi, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom dviju država podsjetivši kako, unatoč udaljenosti naših zemalja, postoji obostrano zanimanje za suradnju i razmjenu u području kulture te kako Republiku Hrvatsku i Republiku Indiju vežu stoljetne kulturne veze na kojima je moguće graditi daljnju suradnju.

Ministrica Lekhi izrazila je zadovoljstvo posjetom Republici Hrvatskoj i nadu da će joj ovaj posjet omogućiti bolji uvid u način na koji se planirane aktivnosti u području kulture i kulturne razmjene mogu bolje provoditi i ojačati. Osobito zanimanje državna ministrica Lekhi iskazala je za suradnju u zaštiti i očuvanju kulturne baštine, arheologiji, arhivskoj i muzejskoj djelatnosti, audiovizualnoj djelatnosti te u vizualnim i izvedbenim umjetnostima. Naglasila je i poseban interes za uspostavu bolje suradnje u istraživanju podvodne arheološke baštine. Ministrica Obuljen Koržinek i ministrica Lekhi razgovarale su o mogućem intenziviranju suradnje dviju zemalja putem UNESCO-a, s obzirom na djelovanje Međunarodnog instituta za podvodnu arheologiju (MCPA) u Zadru, ali i na nedvojbene povijesne tragove dubrovačkih moreplovaca u Goi i njihova utjecaja na nematerijalnu kulturnu baštinu u tom dijelu Republike Indije.

Posjet indijske delegacije završio je uz prijedlog da se prilikom sljedećeg susreta potpiše Program kulturne razmjene između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Indije te da u sljedećem razdoblju Republika Indija ugosti umjetnike i stručnjake iz Republike Hrvatske, čime će se osnažiti bolje upoznavanje i povezanost dviju zemalja.

Uz ministricu Meenakshi Lekhi, indijsku delegaciju činili su državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za srednju Europu Arun Kumar Sahu, veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Raj Kumar Srivasatava i tajnica ministrice Lekhi Srishti Bhatnagar. Uz ministricu Obuljen Koržinek, sastanku su prisustvovale ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i  viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Lidija Zozoli.

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi