Potpisan Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za godine 2019. – 2022.

  • Slika /arhiva/Foto_2019/Potpisana suradnja MAĐ-HRV/IMG_7093ab.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar ljudskih resursa prof. dr. Miklós Kásler potpisali su Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za godine 2019. – 2022.  u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine. 

Ministar ljudskih resursa prof. dr. Miklós Kásler boravio je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj 8. i 9. prosinca 2019. godine.

Suradnja između Hrvatske i Mađarske u području kulture i umjetnosti intenzivna je i odvija se već dugi niz godina kroz zajedničke projekte kulturnih institucija dviju zemalja. Novim Programom suradnje stvorit će se formalni okvir za osnaženje i pojačanu dinamiku razmjene u područjima kazališta, glazbe i plesa, audiovizualnih djelatnosti, vizualnih umjetnosti te fotografije, dizajna, arhitekture i novih medija, kulturne baštine i drugih djelatnosti.

Kao dio posebno osmišljenog kulturnog programa tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU izdvajamo dvije izuzetne izložbe hrvatske umjetnosti i kulturne baštine koje će se predstaviti u Budimpešti u ožujku, odnosno travnju 2020.

Riječ je o sveobuhvatnoj izložbi velikana hrvatske moderne Miroslava Kraljevića i njegovih sljedbenika u izložbenom prostoru Várkert Bázara te izložbi „Hrvatska – Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine“ koja će povezati Zagreb i Budimpeštu, a predstavit će se prvo u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti (Magyar Nemzeti Múzeum), a zatim u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Obje izložbe organiziraju se i pripremaju uz snažnu podršku Ministarstva kulture i Ministarstva ljudskih resursa te će obilježiti kulturne odnose između Hrvatske i Mađarske u prvoj polovici 2020. godine.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo zbog odličnih odnosa u području kulture i umjetnosti između Hrvatske i Mađarske, kao i zajednica nacionalnih manjina u obje zemlje. Program suradnje koji je danas sklopljen odražava namjeru obiju strana da se suradnja i dalje unaprjeđuje, a kulturne veze šire. 

Ministar Kásler također je istaknuo zadovoljstvo odličnim odnosima te predložio suradnju stručnjaka Hrvatske i Mađarske u području arheologije i arheogenetike, posebnog područja koje istražuje podrijetlo populacije i obitelji te antropologije, a moguće je spomenutu suradnju proširiti i na tehnološki povezana područja. 

U izaslanstvu ministra ljudskih resursa Káslera prisustvovali su glavni savjetnik Zoltán Balázs-Piri, šefica protokola Károlyné Iványi, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. József Magyar, savjetnik i ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Deszö i prevoditeljica Lea Kovács. Uz ministricu kulture potpisivanju su prisustvovali v. d. ravnateljice Uprave Dubravka Đurić Nemec, posebna savjetnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i voditeljica Službe Iva Mostarčić.

Pisane vijesti