9. prosinca 2019. - Potpisivanje Programa kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za godine 2019. – 2022.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održat će bilateralni sastanak s ministrom ljudskih resursa prof. dr. Miklósom Káslerom koji će biti u službenom posjetu Republici Hrvatskoj 8. i 9. prosinca 2019.

Tom prilikom potpisat će se Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za godine 2019. – 2022. Bilateralni sastanak i potpisivanje Programa održat će se u Ministarstvu kulture u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine, nakon čega su u 9:30 sati predviđene izjave za medije.
  
Suradnja između Hrvatske i Mađarske u području kulture i umjetnosti intenzivna je i odvija se već dugi niz godina kroz zajedničke projekte kulturnih institucija dviju zemalja. Novim Programom suradnje stvorit će se formalni okvir za osnaženje i pojačanu dinamiku razmjene u područjima kazališta, glazbe i plesa, audiovizualnih djelatnosti, vizualnih umjetnosti te fotografije, dizajna, arhitekture i novih medija, kulturne baštine i drugih djelatnosti.
  
Kao dio posebno osmišljenog kulturnog programa tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU izdvajamo dvije izuzetne izložbe hrvatske umjetnosti i kulturne baštine koje će se predstaviti u Budimpešti u ožujku, odnosno travnju 2020. Riječ je o sveobuhvatnoj izložbi velikana hrvatske moderne Miroslava Kraljevića i njegovih sljedbenika u izložbenom prostoru Várkert Bázara te izložbi „Hrvatska – Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine“ koja će povezati Zagreb i Budimpeštu, a predstavit će se prvo u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti (Magyar Nemzeti Múzeum), a zatim u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Najave