Poticanje kulturnih i kreativnih industrija u novom Programu suradnje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Latvije

  • Slika
  • Slika

Stockholm, 19. kolovoza 2021. - Novi Program suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Latvije za razdoblje 2021.-2024. potpisali su jučer u Stockholmu dr. sc. Siniša Grgić, veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj i Marġers Krams, veleposlanik Republike Latvije u Kraljevini Švedskoj.

Ovim Programom suradnje potvrđuju se odlični bilateralni odnosi između Hrvatske i Latvije u području kulturnih i kreativnih industrija te se nastoji u nadolazećem razdoblju dodatno potaknuti kulturna suradnja između umjetnika, književnika, autora, institucija i umjetničkih organizacija u području vizualnih umjetnosti, glazbe, kazališta, kulturno-umjetničkog amaterizma, književnosti i izdavaštva, rezidencijalnih programa i knjižnica dviju prijateljskih zemalja.

Posebno će se  poticati razmjena i predstavljanje izvornoga stvaralaštva kazališnih autora  te uzajamna gostovanja posebno na festivalima Dubrovačke ljetne igre i Splitsko ljeto, odnosno na Baltičkoj kazališnoj smotri „Forum baltičke drame“ u 2023. i Međunarodnom festivalu suvremenog kazališta „Homo Novus“. Uspostavlja se i suradnja Međunarodne smotre folklora Zagreb s Međunarodnom smotrom folklora „Baltica“
Hrvatska i Latvija će poticati razmjenu stručnjaka, najboljih praksi i kreativnih profesionalaca u području kreativnih industrija, a posebno u području dizajna i mode, konkretno u suradnji Latvijskog dizajnerskog centra i Hrvatskog dizajnerskog društva.

U Godini čitanja koju je proglasila hrvatska Vlada, poseban je naglasak stavljen na podupiranje suradnje između književnih prevoditelja te pružanje stipendijskih boravaka primjerice u međunarodnoj Kući u Ventspilsu za pisce i prevoditelje za prijevode latvijske literature, odnosno boravak latvijskih autora i prevoditelja u postojećim književnim rezidencijama u Hrvatskoj radi prijevoda hrvatske književnosti na latvijski. 
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi