​Postavljen prvi kamen spoticanja u Zagrebu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala je postavljanju prvoga kamena spoticanja u Zagrebu, u sjećanje na mladu glumicu Leu Deutsch, u četvrtak, 1. listopada 2020. godine.


Ministrica je izrazila uvjerenje kako će  hrvatsko sudjelovanje u projektu „Stolperstein“ pridonijeti sustavnoj i strukturiranoj edukaciji o holokaustu na svim razinama društva i potaknuti razotkrivanje istine kao jedinog dugoročnog jamca opstojnosti i napretka europskog društva kakvome težimo. Dodala je kako je svaki kamen spoticanja jedna stvarna osoba, stvarna patnja, stvarna žrtva, a svaki kamen sjećanje i opomena, ali i zalog za sadašnje i buduće generacije da se takva stradavanja više nikada ne smiju ponoviti.
 
U tom kontekstu ministrica je naglasila kako se Vlada jasno i nedvosmisleno opredijelila za razvijanje kulture sjećanja, osudila sve zločine počinjene iz mržnje, predrasuda i diskriminacije te istaknula nužnost utvrđivanja povijesne istine o žrtvama, kako bi se žrtvama vratilo dostojanstvo i odala počast koju zaslužuju.
 
Pozdravni govor i zahvalu uputila je ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Nataša Popović, u ime Židovske vjerske zajednice Bet Israel obratio se rabin Kotel Da-Don, zatim predsjednik koordinacije židovskih općina RH i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus, zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević te veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Zagrebu Nj. E. Robert Richard Klinke.
 
Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Židovska vjerska zajednica 'Bet Israel' postavit će dvadeset kamena spoticanja, njemačkog umjetnika Guntera Demniga u znak sjećanja na žrtve ustaškoga i nacističkoga režima.
 

Pisane vijesti