Otvorena Riznica splitske katedrale svetog Dujma

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/riznica 1.jpg

U prigodi proslave 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima i obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, u srijedu 30. rujna 2020. godine otvorena je Riznica splitske katedrale svetog Dujma u Splitu.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na svečanosti otvorenja kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Riznica splitske katedrale dostupna je javnosti nakon dugogodišnjeg restauriranja pokretne kulturne baštine koju je nadbiskupija sačuvala u svojim trezorima.

Ministrica je istaknula kako će se otvaranjem ove riznice mreži hrvatskih muzeja, a posebno dijecezanskih, dati velik i važan doprinos te uz zadarsku Stalnu izložbu crkvenih umjetnosti predstaviti vrhunac crkvene umjetnosti u Republici Hrvatskoj koja svjedoči o višestoljetnoj povijesti i bogatstvu stvaranom na ovim prostorima.

Podsjetivši kako se nalazimo na mjestu na kojem je prvi put u povijesti jedna država institucionalizirala konzervatorsku službu, ministrica je istaknula kako od tada traje restauracija jednog od svjetskih spomenika, splitske katedrale i njegovih pratećih sadržaja.

Dodala je kako muzealizacija predmeta koje stoljećima čuva splitska crkva nije samo prezentacija dobara jedne od najstarijih biskupija kršćanskog svijeta, nego ujedno i znatno podizanje razine čuvanja crkvenog blaga. „Ona je trezor kolektivne memorije hrvatskog naroda, važna stepenica u edukaciji novih naraštaja i središte znanstvenih interesa domaćih i stranih stručnjaka raznih područja povijesti umjetnosti“, rekla je ministrica.
 
Govoreći o dovršetku obnove splitske katedrale, ministrica je istaknula kako će u narednom razdoblju Ministarstvo u suradnji s nadbiskupijom dovršiti vanjštinu katedrale čime bi njezino očuvanje i prezentacija nakon sto šezdeset godina bili završeni.



Okupljenima se prigodnim riječima obratio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. sc. Radoslav Bužančić održao je predavanje pod nazivom „Riječ prigodom otvaranja Katedralne riznice“ nakon kojega je uslijedilo razgledavanje postava Riznice u Palači Skočibučić-Lukaris na Peristilu.
 
Riznica je otvaranjem službeno postala katedralni muzej, a sa svojim brojnim inventarom koji datira od 8. do 20. stoljeća jedna je od najvrijednijih zbirki u Hrvatskoj. Svoje je prostore u palači Palači Skočibučić-Lukaris dobila potpisivanjem ugovora 2017. godine kojim ih je Vlada Republike Hrvatske ustupila Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. 
 
Ministrica je istoga dana kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala i svečanoj sjednici županijske skupštine u povodu Dana Splitsko-dalmatinske županije i blagdana svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije.
 
U povodu visokog jubileja ministrica se susrela bibliotekarom i arhivistom Svete Rimske Crkve kardinalom Joséom Tolentinom Calaça de Mendonçom u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu te razgovarali o osnivanju boravišne baze za hrvatske znanstvenike u Rimu. 





 

Pisane vijesti