Posjet ministrice Nine Obuljen Koržinek i potpredsjednika Vlade Branka Bačića Petrinji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

7. veljače 2023. – Nakon što su prisustvovali otkrivanju ploče na križanju ulica Matije Gupca i Voćarske ulice u Petrinji, čime su službeno započeli radovi na novoj katastraskoj izmjeri na području Grada Petrinje, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, župan Sisačko – moslavačke županije Ivan Celjak i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes susreli su se s ministricom kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i njezinim suradnicama, glavnom tajnicom Maricom Mikec te arhitekticom iz Konzervatorskog odjela u Sisku Tajanom Prvonožec Lučić. 

Zajedno su obišli radove na cjelovitoj obnovi potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, radove na Interpretacijskom centru baštine Banovine, zgradu suda i zgrade na adresi Trg dr. Franje Tuđmana 1 i 5 , koje se nalaze u centru grada Petrinje i imaju status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra. Nakon obilaska održan je sastanak u gradskoj upravi s izvođačima radova.
 
U razgovoru s novinarima, ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je kako djelatnici Ministarstva kulture i medija te konzervatorskih odjela od prvog dana potresa aktivno sudjelovali u provođenju hitnih mjera zaštite, demontiranja, saniranja, podupiranja i ostalog, kako bi se sačuvali fragmenti zgrada u kulturno-povijesnoj cjelina koji će se kasnije ugraditi u obnovljeno središte grada. „Izradili smo program obnove kulturno-povijesne cjeline, sklopili ugovor s Gradom Petrinjom te zajednički proveli natječaje za projektiranje nakon čega su sada započeli radovi“, podsjetila je ministrica.
 
Govoreći o konkretnim primjerima, istaknula je kako su za četiri kuće završeni izbori izvođača, na dvije su radovi već započeli dok na druge dvije počinju sljedeći tjedan. Za petnaest kuća završena je kompletna projektna dokumentacija, u posljednjoj je fazi nabava radova dok se za trinaest kuća završava dokumentacija. Ministrica se osvrnula i na pitanje rješavanja obnove razrušenih kuća koje su morale biti u cijelosti uklonjene nakon kojih su ostale rupe u nizovima, a važno je očuvati njihove gabarite s obzirom na cjelinu. „Očekujemo da će radovi napredovati velikom brzinom, s obzirom na to da iako je riječ o zahtjevnim zgradama, to su zgrade male kvadrature. Što se tiče uklonjenih zgrada koje nisu bile visoko vrednovane, a zbog čega nisu mogle ući u obuhvat obnove bilo faksimilske ili rekonstrukcijske obuhvaćene našim planom obnove, za njih će se raspisati javni arhitektonski natječaj nakon kojega će odabrati najbolje ponuđeno rješenje.”
 
Ministrica je izrazila zadovoljstvo što radovi u području obnove kulturnih dobara dobro napreduju, jer su se u proces uključili stručnjaci i konzervatori iz cijele Hrvatske. No s posebnim izrazima zahvale, naglasila je kako je najveći posao bio na kolegicama u Konzervatorskom odjelu u Sisku na čelu s pročelnicom Ivanom Miletić Čakširan. „Konzervatori će tu biti do samoga kraja, radili su na projektima te izrađivali dokumentaciju i konzervatorske elaborate, u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom i drugim stručnjacima, a prisutni su na svim gradilištima i prate radove.”
 
Ministrica je također istaknula kako je Ministarstvo kulture i medija u cijelosti preuzelo financiranje obnove kuća u kulturno-povijesnoj cjelini Petrinje koje ne ide iz Fonda solidarnosti nego će se financirati nacionalnim sredstvima koje je Vlada osigurala putem Ministarstva. „Bili smo svjesni da ovdje moramo pristupiti na drugačiji način te smo odabrali metodologiju koju smo primijenili u obnovi Vukovara nakon Domovinskoga rata“, podsjetila je ministrica te dodala kako se svim tim kućama pristupilo kao ključnim segmentima kulturno-povijesne cjeline koje se obnavljaju temeljem našeg zakona. „Nakon toga će vlasnici kroz adekvatne procedure dobiti pravo na svoje stambene prostore“, zaključila je ministrica. 
 
Ministar Branko Bačić istaknuo je kako je ovdje riječ o svojevrsnoj utakmici s vremenom da bi se ispunili zahtjevni uvjeti u staroj gradskoj jezgri i rok od manje od 5 mjeseci. „Želimo što prije moguće realizirati rekonstrukciju centra prema uvjetima koje nam je struka postavila, zato očekujemo da svi sudionici u ovom projektu daju svoj maksimum“, rekao je ministar te izrazio uvjerenje da će se svi oni objekti koji nisu predviđeni planom obnove realizirati iako nije realno očekivati produljenje roka za Fond solidarnosti. „Značajno smo ubrzali i pojednostavili proceduru javne nabave, uz Zakon o obnovi omogućavamo da se i drugi dio infrastrukture kao što su cestovne i komunalne infrastrukture realiziraju na identičan način, kako bismo i u tom dijelu uspjeli dostići planirane rokove“, rekao je ministar Bačić.
 
Gradonačelnica Magdalena Komes istaknula je kako je nakon višemjesečnog projektiranja Grad Petrinja postao veliko gradilište, preuzeo nabavu, projektnu dokumentaciju i izvođenje radova u kulturno-povijesnim cjelinama te da sve sufinancira i budno prati Ministarstvo kulture i medija budući da je riječ o zgradama, osobito stambenim koje nisu bile prihvatljive za financiranje iz Fonda solidarnosti. Gradonačelnica je naglasila kako su željeli zaštititi urbanu cjelinu i identitet grada te što više sredstava povući iz Fonda solidarnost. Izrazila je zadovoljstvo dobrim tempom obnove Hrvatskog doma koji se nalazi u samoj jezgri gdje se odvijaju i radovi na sanaciji cestovne infrastrukture

Župan Ivan Celjak je govoreći o obnovi u nadležnosti Županije za koju je istaknuo kako ide dobrim tempom, novinarima je iznio podatak kako je do sada na području Petrinje obnovljeno šest škola, među kojima su OŠ Mate Lovraka gdje je energetska obnova završena u studenom prošle godine i OŠ Dragutina Tadijanovića čija je zadnja etaža škole uređena za studente. Trenutno se obnavlja i zgrada nove bolnice u Petrinji, a na tom području završen je i prezentacijski centar za kojega se čeka uporabna dozvola. Obnavlja se zgrada Interpretacijskog centra baštine Banovine odnosno kulturnog centra Sisačko-moslavačke županije, a gradi se i zgrada Doma zdravlja, novi objekt prve osnovne škole zajedno s dvoranom, obnavlja se i jedan objekt za potrebe Srednje škole Petrinja –koji je darovala tvrtka Gavrilović. Župan je na kraju zaključio kao je zajednički prioritet svima uključenima - i povratak naših sugrađana u njihove domove.  

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja