Otvorena obnovljena i suvremeno opremljena knjižnica u Donjem Miholjcu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na svečanom otvorenju knjižnice, pozdrave ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek prenijela je pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić. Ministarstvo kulture i medija već je sufinanciralo obnovu knjižnice u Donjem Miholjcu, a u 2023. godini nastavilo je podržavati njezine programe s gotovo 11,5 tisuća eura.

Na prigodnoj svečanosti u Donjem Miholjcu 3. veljače 2023. godine, otvorena je obnovljena Gradska knjižnica, vrijedno kulturno središte tog područja koja uz bogati knjižni fundus od više od 30.000 knjiga, organizira brojne kulturne programe.
 
Nakon dvogodišnje obnove zgrade otvorena je naime obnovljena, suvremeno opremljena knjižnica površine 268 metara četvornih. U obnovu je uloženo približno oko 240.000 eura, a Ministarstvo kulture i medija od 2017. godine je za obnovu, održavanje, opremanje, za programe knjižnične djelatnosti i nabavu novih naslova, ovu knjižnicu sufinanciralo s 96.224. eura.
 
Provedenom rekonstrukcijom uređena je cijela zgrada, dograđena je galerija (čitaonica, polivalentni prostor za okupljanja), promijenjeni su podovi, postavljen ulaz za osobe s posebnim potrebama, izmijenjena je rasvjeta, uređen ured ravnatelja, dječji odjel, sanitarni čvor, postavljeni solarni paneli, dizalice topline, uređaji za grijanje i hlađenje, te nabavljena oprema za unutarnje opremanje knjižnice i dječjeg odjela.
 
Prigodom svečanosti otvorenja, ravnateljica Marinela Šmider osvrnula se na dosadašnji rad knjižnice, na radove obnove, kao i na buduće planove i programe te zahvalila svima koji su pridonijeli u obnovi i opremi knjižnice. Ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek Dubravka Pađen Farkaš istaknula je između ostalog da  su knjižnice puno više od polica s knjigama, jer su mjesto susreta i neposrednog kulturnog dijaloga, u kojima se organiziraju kulturna događanja, predavanja, književne večeri i radionice. Okupljenima se obratio i gradonačelnik Goran Aladić koji je podsjetio na izvore financiranja ovog projekta, zahvalivši pri tome Ministarstvu kulture i medija, Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, na prepoznavanju potrebe ulaganja u knjižnicu, kao dušu grada Donjeg Miholjca.
 
Na svečanom otvorenju knjižnice, pozdrave ministrice dr.sc. Nine Obuljen Koržinek prenijela je njezina izaslanica, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić, istaknuvši kako je nakon dosadašnjih ulaganja, Ministarstvo kulture i medija u 2023. godini nastavilo podržavati programe knjižnice s gotovo 11,5 tisuća eura.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica