Posjet ministrice kulture Gradu Zadru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravila je u petak, 19. srpnja 2019. godine u Gradu Zadru i tom prigodom održala predavanje o hrvatskoj kulturi polaznicima Ljetne škole Domovina – Domovina Birthright Program u Kneževoj palači. 

Program organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, uz potporu Ministarstva kulture.

Govoreći o brojnim aktivnostima i temama kojima se bavi Ministarstvo kulture ministrica je polaznicima približila prioritete Vlade RH u području kulture i umjetnosti te međunarodne kulturne suradnje.

Isto tako je upoznala mlade polaznike spomenutog programa s aktualnim temama hrvatske i europske kulturne politike za koje se zalaže Ministarstvo kulture te sveobuhvatnim pripremama za predstojeće predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije u prvoj polovici 2020. godine i pripremama projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture tijekom cijele 2020. godine.

U posebno osmišljenom programu polaznici hrvatskog porijekla iz Argentine, Australije, Južne Afrike, Kanade, Perua i Sjedinjenih Američkih Država kroz putovanje Hrvatskom tijekom srpnja ove godine upoznaju njenu kulturu, povijest i običaje te brojne gradove i povijesne i kulturne ustanove diljem čitave Hrvatske od Zagreba, Iloka, Vukovara, Đakova, Osijeka, Knina, Zadra, Šibenika, Imotskog i Splita do Dubrovnika i Cavtata.

U Maloj vijećnici Grada Zadra održan je sastanak na kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, zamjenik gradonačelnika Ante Babić, pročelnica za kulturu i šport Dina Bušić, u ime zadarskih benediktinki Časna majka Anastazija Čizmin i odvjetnik Luka Zubčić, ekonom Zadarske nadbiskupije don Srećko Petrov, voditelj SICU-a Mario Soljačić, poseban savjetnik ministrice Miljenko Domijan, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica i tajnica Kabineta Ana Perišić Mijić.

Teme sastanka bile su analiza rada SICU-a kao najvrijednije zbirke sakralne umjetnosti prezentirane u Hrvatskoj i daljnji plan njenog razvoja koji će pratiti suvremena muzeološka načela.

Ministrica je sa suradnicima obišla i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar koji je započeo s projektom obnove sv. Nikole.


 

Pisane vijesti