Održana 53. Međunarodna smotra folklora Zagreb

  • Slika /arhiva/Foto_2019/Međunarodna smotra folklora Zg 2019/67490432_2608971129127252_230423058400149504_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

FOTO: Međunarodna smotra folklora Zagreb
Pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo u prigodi svečane priredbe 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb koja se održala u petak, 19. srpnja 2019. godine

uputila je čestitku svim hrvatskim sudionicima i inozemnim gostima u ime Ministarstva kulture i u osobno ime. 

Podsjetila je kako je prošlo pet godina otkako je Smotra proglašena festivalom nacionalnoga statusa, čime se prema njenim riječima „narodnom stvaralaštvu i narodnoj umjetnosti po prvi put odalo tako visoko priznanje“.
 
Istaknula je kako zahvaljujući scenskim i koncertnim prikazima brojnih skupina, na Smotri svake godine „svjedočimo koliko amaterska društva, u suradnji sa strukom, doprinose očuvanju i njegovanju pučkoga naslijeđa“. Naglasila je važnost nacionalne baštine i njezine promocije te prijenosa tradicijskih znanja i vještina na nove naraštaje, a kao primjer navela je udivljenje međunarodne zajednice čiji vrhunac predstavlja UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na koji je uvršteno čak 17 hrvatskih fenomena.

Kao posebitost ove Smotre, pomoćnica je istaknula i okupljanje velike međunarodne folklorne obitelji koja svih festivalskih dana okružuje istinskim dijalogom kultura te dodala kako Smotra povezuje tradicije različitih naroda i kultura kao važne točke u oblikovanju njihovih nacionalnih identiteta.

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Odlukom Ministarstva   kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine proglašena je festivalskom priredbom od nacionalnog značenja.
 
Na 53. Međunarodnoj smotri folklora Zagreb sudjeluje ukupno šezdeset skupina/ansambala ili pojedinaca – 39 iz Republike Hrvatske, 5 hrvatskih folklornih skupina iz drugih zemalja te 16 inozemnih folklornih ansambala i umjetnika. Tijekom pet festivalskih dana nastupit će više od tisuću izvođača iz Republike Hrvatske i devetnaest zemalja svijeta.

 

Pisane vijesti