Održan prvi sastanak predstavnika nacionalnih koordinatora Kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom

3. ožujka 2022. – V. d. ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec te voditeljica Službe za pokretnu, nematerijalnu i etnografsku baštinu i predstavnica Hrvatske u Upravnom odboru Proširenog parcijalnog sporazumu za Kulturne rute Vijeća Europe Tatjana Horvatić, održali su prvi koordinacijski sastanak s predstavnicima nacionalnih koordinatora Kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom.
 
Voditeljica Tatjana Horvatić istaknula je važnost međusobnog umrežavanja s ciljem podjele informacija, znanja i korisnih iskustava s čim se složila i predstavnica Ministarstva turizma i sporta Vlasta Klarić ističući vrijednosti međunarodne suradnje. Iz europske strategije Klarić je izdvojila dvije makroregije kojima pripada i Hrvatska i koje pružaju strateške te financijske okvire za podršku rada Kulturnih ruta Vijeća Europe: EUSAIR za jadransku i jonsku regiju te Dunavsku strategiju za dunavsku regiju. Naglasila je kako tematske radne skupine i različiti projekti koji iz njih proizlaze pristupaju temi Kulturnih ruta usmjeravajući se na osiguravanje njihove održivosti, funkcionalnog djelovanja te profitabilnosti u granicama „mekog“ turizma okrenutog prije svega odgovornim korisnicima.
 
Uz Ministarstvo kulture i medija Republiku Hrvatsku u radu EPA upravnog odbora za Kulturne rute Vijeća Europe predstavlja i Ministarstvo turizma i sporta, stoga je uz predstavnike ta dva Ministarstva, prvi koordinacijski sastanak okupio predstavnike većine nacionalnih koordinatora Kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze kroz Hrvatsku. Prodekanica za međunarodnu suradnju Međunarodnog sveučilišta Libertas Ksenija Keča, u ime nacionalnog koordinatora za Feničanske rute istaknula je tri temeljna fokusa u radu Kulturnih ruta Vijeća Europe – kulturnu suradnju, socijalnu uključenost i gospodarski razvoj.
 
Kao jedan od zaključaka sastanka, istaknuta je potreba podizanja vidljivosti kako pojedinačnih kulturnih ruta koje prolaze kroz Hrvatsku, tako i čitave inicijative Vijeća Europe. Podsjetimo Hrvatskom prolazi ukupno 12 Kulturnih ruta Vijeća Europe, a nacionalni koordinator pojedine rute okuplja sve destinacije s oznakom te rute u državi članici i upravlja njihovim zajedničkim aktivnostima koje su sadržajno povezane s krovnom temom rute.
 
Više o Kulturnim rutama Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom pročitajte u publikaciji Ministarstva kulture i medija objavljenoj 2021. godine.

Pisane vijesti