Pokretanje Globalnog foruma regulatornih mreža na Međunarodnoj konferenciji o izazovima i prilikama u upravljanju digitalnim platformama

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
Foto: Foto Adria


18. lipnja 2024., Dubrovnik - Povodom Svjetskog dana borbe protiv govora mržnje, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je Međunarodnu konferenciju o upravljanju digitalnim platformama: Stvaranje Globalnog foruma regulatornih mreža, koju je Agencija za elektroničke medije organizirala u suradnji s UNESCO-om.

U svom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je kako je prije dvije godine prvi put obilježen UN-ov Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, važan za podizanje svijesti o rizicima koje govor mržnje predstavlja za ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava. „Premda se razvojem nove tehnologije ostvario niz pozitivnih doprinosa, one su nažalost istodobno omogućile i širenje dezinformacija i manipuliranje informacijama u dosad neviđenim razmjerima i nevjerojatnom brzinom, stoga je borba protiv dezinformacija i manipuliranja informacijama jedno od gorućih pitanja za Europsku uniju i njezine države članice, kao i na globalnoj razini“, upozorila je ministrica.

Naglasila je kako su temelj za funkcioniranje demokratskog društva upravo slobodni, neovisni i pluralistički mediji utemeljeni na osiguravanju slobode informiranja i izražavanja te kako je važno osigurati zaštitu i sigurnost novinara i drugih djelatnika u medijima, uredničku i novinarsku neovisnost i profesionalizam u izvještavanju.

Ministrica je istaknula kako Nacionalna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine doprinosi digitalnoj transformaciji kroz poticanje medijske pismenosti, obrazovanja i stjecanja vještina za digitalno okruženje,  a u skladu je i s ciljevima održivog razvoja UN Agende 2030. „Unaprjeđenjem statusa novinarske profesije, medijskog sustava i poticanja pluralizma te time i jačanja povjerenja i uloge medija u društvu potrebno je poticati kvalitetno, neovisno i profesionalno novinarstvo i inovativnost, dostupnosti te raznovrsnost sadržaja od javnog interesa, posebice u lokalnim i regionalnim medijima, kao i samoregulaciju i koregulaciju u medijskom sektoru“, dodala je ministrica.

Podsjetila je kako je Ministarstvo kulture i medija osiguralo dodatna europska sredstva koja će se koristiti za razvoj medijske pismenosti i medijskog obrazovanja. Osvrnula se i na Europski akt o slobodi medija istaknuvši kako je u značajnoj mjeri ojačao ulogu regulatora te se nije ograničio samo na elektroničke već je proširio ovlasti i na sve druge medije, bez obzira na oblik pristupa korisnicima.

Međunarodna konferencija u Dubrovniku, okupila je stručnjake uključene u upravljanje digitalnim platformama, kao i članove “I4T Global Knowledge Network” kako bi zajedno istražili ključne izazove i prilike u upravljanju digitalnim platformama, utemeljene na Smjernicama za upravljanje digitalnim platformama. Središnji događaj konferencije bilo je službeno pokretanje Globalnog foruma regulatornih mreža kao platforme za dijalog i suradnju međunarodnih regulatornih tijela.

Uz ministricu Obuljen Koržinek, prigodom svečanog otvorenja konferencije okupljenima su se obratili glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay, njezin zamjenik za područje komunikacije i informiranja Tawfik Jelassi, predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
 

Pisane vijesti